ХАМАС и ФАТАХ седнаха на масата за преговори

Print Friendly

Русия приветства започналия диалог между ХАМАС и ФАТАХ , двете съперничещи се движения в Палестина.Това заяви външното министерство на Руската федерация в изявление,публикувано на сайта на министерството.

Диалогът между двете движения беше прекратен през юни 2007г. ,когато избухнаха сблъсъци между членове на ХАМАС и лоялни на движението ФАТАХ с цел контрол над Палестинската автономия.Впоследствие ХАМАС пое контрола над Ивицата Газа, а Западният бряг на р.Йордан остава в ръцете на Палестинската национална администрация и Махмуд Аббас.

Преговорите са резултат от инициативата за мирно споразумение, внесено от президента на Йемен Али Абдуллах Салех , който от известно време проявява трудната инициатива да накара лидерите на ХАМАС и ФАТАХ да седнат на масата за преговори.Според Али Абдуллах , противоречията между двете сили са немислими при условия когато палистинския народ се бори за своята самостоятелност от Израел.Руското външно министерство подкрепя усилията на Йемен в подобряването на отношенията мужду враждуващите фракции, като заявява, че се радва от факта ,че ХАМАС и ФАТАХ са подновили връзките с Москва.

Карта на Западния бряг и Газа

Author: Ruslan Trad

Руслан Трад е създател на блога Intidar. Публикува анализи и коментари, свързани с Близкия изток и Северна Африка. Автор е в Global Voices Online и съосновател на Global Voices България. Негови статии са намерили място във в-к "Капитал", в-к "Пари", Foreign Policy България, Goethe Institut. Негови лекции са провеждани в Червената къща, Софийски университет и Дипломатически институт. Свържете се с него на ruslantrad[at]gmail[dot]com.