Египет ще снабдява Газа с електричество

Print Friendly

 

Египет се надява да получи възможност да построи нова електрческа линия с мощност 150 Мегавата в Ивицата Газа, която първоначално зависеше от Израел, съобщи египетски вестник, потвърден от Al Jazeera .

Про-правителственият вестик “Al Ahram” съобщи в петък, че Египет ще стане остовният доставчик на енергия на територията на Газа.”Египет имаше възможността и способите да увеличи снабдяването и ресурсите с електричество в Ивицата Газа от 17 до 150 Мегавата, по границата с палестинските територии”-съобщи още вестникът.Досега над 1,500 000 палестинци се “радваха” на 140 мегавата електричество.

Много от палестинците в Газа бяха останали без ток, след като Израел спря доставките. 

 Официален източник от министерството на електроснабдяването в Египет съобщи,зитиран от вестник Ал-Ахрам,каза че Ислямската банка за развитие се е съгласила да отпусне заем от 32 ,5 милиона долара за осъществяването на проекта, като ще се направи връзка от египетския град Ел-Ариш,в Синай, до Газа.

Author: Ruslan Trad

Руслан Трад е създател на блога Intidar. Публикува анализи и коментари, свързани с Близкия изток и Северна Африка. Автор е в Global Voices Online и съосновател на Global Voices България. Негови статии са намерили място във в-к "Капитал", в-к "Пари", Foreign Policy България, Goethe Institut. Негови лекции са провеждани в Червената къща, Софийски университет и Дипломатически институт. Свържете се с него на ruslantrad[at]gmail[dot]com.