След Сирия, LinkedIn блокира и Судан

Print Friendly

След като социалната мрежа Linkedin блокира потребители от Сирия, а след това ги отблокира вследствие на реакцията на интернет обществото, беше потвърдено от ArabCrunch, че потребителите на интернет в Судан все още нямат достъп до Linkedin, тъй като са блокирани от няколко месеца.

Кей Люо, директор на корпоративните комуникации съобщи, че Linkedin Outlook add-on ще остане блакиран.

“Що се отнася до свалянето, ние работим в съответствие със законите на САЩ, затова е блокиран и в Сирия. По същата причина, Судан няма достъп до нашия сайт.”

Може да видите санкциите относно Судан тук. Уча право, не съм запознат напълно със системата на САЩ, но никъде не се споменава блокиране на достъп до сайт. Някои конкуренти на Linkedin, като Ecademy и Plaxo все още са достъпни в Судан, както и много други американски сайтове. Остава въпросът – защо Linkedin блокира достъпа?

Ашраф Мансур, създател на социалната мрежа за работа за жени Twffaha, изрази своето мнение, че:

Като предприемач в Судан аз намирам тази постъпка за безобразна и разочароваща. Докато същите компании твърдят, че преследват отворените стандарти, които да направят интернет по-открит, те забраняват достъп за определение държави, това е лицемерие. Коя ще е следващата държава? Няма да може да редактираме страниците си в Wikipedia? В ера, когато ние се стремим да правим платформи, които да бъдат достъпни за всички, те спъват този процес. Аз съм притеснен, че и други компании ще последват този постъпка, и вероятно Судан ще бъде потърпевша държава.

Ашраф Мансур съобщи, че сайтове на GoDaddy и всякакви продукти на Google, като Gtalk, Google Gears и т.н. са блокирани и не могат да бъдат ползвани от Судан.

2 Replies to “След Сирия, LinkedIn блокира и Судан”

  1. Така е – суданците трябва да имат по-свободен достъп до интернет. Както казва интервюираният – да могат да си редактират статиите в wikipedia. Могат да започнат от тази за Дарфур като за начало.

Comments are closed.