Две лица на българската бедност

Print Friendly

Защо 60% от българите се имат за бедни?, пита Боряна Димитрова в “24 часа”.

Виждали сте подобна картинка,нали?

Преди дни социологическата агенция “Алфа рисърч” обяви, че 60 на сто от българите се смятат за бедни.

Икономистите от “Индъстри уоч”, които измерват собствеността на българите, изчислиха, че в жестоката криза на 2010-а сме спестили 4,5 млрд. лв. Боян пък пусна добър коментар за статията на “Икономист”, която има какво да ни каже. Какво стана с парите на българите през годината, кой обедня, кой забогатя?

Интересен въпрос, който аз се питам също. Най-изпърво трябва да се запитаме кой бива смятан за беден и по какви критерии. Е, ли сивата икономика нужният байпас за разнебитения български джоб? Това е важен въпрос, имайки предвид всички по-горни изследвания и онези, които тепърва ще излязат наяве.

Преди малко се прибрах, т.е. към 22:30 и заведенията бяха пълни. Същото съм виждал и в други български градове. Това, мен ме радва. Но пък се разминава с данните, оповестявани от медиите. От друга страна в петък се прибирах пеша от Централна гара и два пъти видях хора, които се топлеха на огън, сврени край входовете на блоковете и други картинки, които са ни познати единствено от американските филми, в които гладни престъпни елементи бродят по улиците на Бронкс или Джърси.

Как тези две лица съществуват толкова различно? От една страна четем от новините, че ставаме все по-зле. Излизаме навън, опитваме се да намерим място в заведението-и не можем да открием такова. Прекалено много въпроси, а отговорите не са толкова разнообразни.

В крайна сметка кое е реалното положение? Аз лично смятам, че много българи губят работата си, парите си и заживяват зле. Другото го виждаме по улиците, независимо колко са пълни заведенията или колко магистрали са построени.

3 Replies to “Две лица на българската бедност”

  1. Много европейски поговорки гласят, че американците са “тъпи и щастливи”, но е жалко, че българите четат техните списания.

  2. Русланчо, за да “заживееш” зле първо трябва да си бил добре. 🙂

    До горния коментар – ще сгрешиш ако сравняваш собственото си обкръжение със съответната представа, която имаш за САЩ (предполагам изградена не на лични впечатления, поне при мен и повечето хора е така).

  3. Мисля, че статията ме изнерви с вулгарния си език и лаконичните мисли, които красноречиво говорят за света, в който живее америк. народ. Не искам да коментирам за личните ми впечатления, тъй като издания като “Икономистът” изграждат една много по-представителна картина от действителността.

Comments are closed.