За Египет,свободата и хората.Избрани статии от Наджиб Махфуз (част I)

Print Friendly

В контекста на ставащото в Египет, смятам, че е ценно да бъдат прочетени статиите на един от най-добрите съвременни арабски творци, майстори на перото – Наджиб Махфуз (1911-2006). В продължение на целия си живот, неговите статии и публикации са били катализатор на желанието за по-добър живот не само в Египет, но и в целия арабски свят. Неведнъж думите са се забивали като куршуми в сърцата на управляващите и никога не се е страхувал, че може да му навреди някой. За Наджиб Махфуз свободата и възможността да избираш винаги са били житейски принципи.

Преводачът от арабски Мая Ценова, която неведнъж е била гост на Интидар, предложи да пуснем преводи на избрани статии, за да се запознаят читателите на блога и не само те, с изкуството на този велик автор, който е и Нобелов лауреат.

Това е първа част, в която ви представяме пет статии, писани през 80-те години на миналия век.

(част II)

 

Author: Ruslan Trad

Руслан Трад е създател на блога Intidar. Публикува анализи и коментари, свързани с Близкия изток и Северна Африка. Автор е в Global Voices Online и съосновател на Global Voices България. Негови статии са намерили място във в-к "Капитал", в-к "Пари", Foreign Policy България, Goethe Institut. Негови лекции са провеждани в Червената къща, Софийски университет и Дипломатически институт. Свържете се с него на ruslantrad[at]gmail[dot]com.

1 thought on “За Египет,свободата и хората.Избрани статии от Наджиб Махфуз (част I)”

Comments are closed.