Публикация във Foreign Policy: Могат ли парите от петрола да купят стабилност?

Print Friendly
Какво ще направи Обама, ако в С.Арабия започнат протести?

Тази седмица в блога на Foreign Policy реших да пиша за един проблем, който се появява по време на протестната вълна, обхванала арабските страни. Феноменът Саудитска Арабия. Може ли кралството да удържи вълненията, които се задават в Рияд? Какви биха могли да са последиците от протести в С. Арабия за световната икономика? При всички положения, младите саудитци искат промяна, свързана с абсолютната монархия и превръщането й в конституционна. Какво ще последва е трудно да се предположи, а САЩ биха били в трудна позиция.

Вълната от про-демократични протести залива Близкият изток с такава бързина, че ако на Нова година някой анализатор бе заявил, че Хосни Мубарак ще си тръгне, а Муамар Кадафи ще води гражданска война, то едва ли някой щеше да го вземе на сериозно. Сега, трябва да се запитаме – могат ли парите от петрола да купят стабилност?

 

Ако трябва да проследим ситуацията в Бахрейн, Кувейт и останалите държави, износителки на петрол, отговорът вероятно е “да”. В Тунис и Египет, когато масите негодуваха срещу бедността и корупцията, емирите в Залива сякаш прелитаха над тези вълнения и затваряха очи. Вълната от недоволство се засили за изненада на властите и заля държави, като Бахрейн и Оман, където монарсите все още са в състояние да купуват мълчание. Най-голямата изненада в този момент – насрочени протести в Саудитска Арабия на 11 и 20 март.

 

Всяка една от страните, засегнати от протестите има своята специфика – демографска, икономическа и т.н. Спрямо тях правителството на отделната държава реагира по различен начин и никой не е имунизиран. Саудитците не са толкова повлияни от събитията, но има всички шансове да се появят демонстрации и в Рияд. “Ефектът на доминото” може да струва на С. Арабия милиарди долари – буквално- и това е сериозна причина кралството в лицето на своето правителство да се замисли дали е имунизирано от вълнения.

(целият текст)

 

Author: Ruslan Trad

Руслан Трад е създател на блога Intidar. Публикува анализи и коментари, свързани с Близкия изток и Северна Африка. Автор е в Global Voices Online и съосновател на Global Voices България. Негови статии са намерили място във в-к "Капитал", в-к "Пари", Foreign Policy България, Goethe Institut. Негови лекции са провеждани в Червената къща, Софийски университет и Дипломатически институт. Свържете се с него на ruslantrad[at]gmail[dot]com.

4 thoughts on “Публикация във Foreign Policy: Могат ли парите от петрола да купят стабилност?”

  1. Вълната е про-американска, не про-демократична.

  2. Поне така го виждат американците. И с право — говори се, че обмисляли евентуално въздушно нападение. На мен това ми мирише на много изтърканата и банална тактика, която всички познаваме до болка от хилядолетия.

Comments are closed.