Преговори в Рияд между опозицията в Йемен и Салех? По-скоро не

Print Friendly

Президентът на Йемен, Али Абдула Салех, е приел офертата на Съвета за сигурност на страните от Персийския залив (СССПЗ), за разговори в С. Арабия между него и опозицията.

Това предложение не бе прието добре от опозиционните лидери и това не бива да изненадва никой – три от шестте страни от СССПЗ, С. Арабия, Бахрейн и Оман, бяха и продължават да са активни играчи в политиката за потискане на опозиционните движения в Йемен.

Въпреки, че Саудитска Арабия – подобно на САЩ – показа, че в момента смятат режима на Салех за изгубен, вероятно ще се надяват да потиснат движенията в Йемен чрез манипулация.

Една интересна статия на Май Ямани в ливанското издание Daily Star относно предложението на СССПЗ и регионалните интереси около Йемен – тук.

 

Author: Ruslan Trad

Руслан Трад е създател на блога Intidar. Публикува анализи и коментари, свързани с Близкия изток и Северна Африка. Автор е в Global Voices Online и съосновател на Global Voices България. Негови статии са намерили място във в-к "Капитал", в-к "Пари", Foreign Policy България, Goethe Institut. Негови лекции са провеждани в Червената къща, Софийски университет и Дипломатически институт. Свържете се с него на ruslantrad[at]gmail[dot]com.

2 thoughts on “Преговори в Рияд между опозицията в Йемен и Салех? По-скоро не”

Comments are closed.