Книги срещу клевети. Изборът на един арабист*

Print Friendly

Камен Величков, последният български посланик в Тайланд (2008-2010), арабист, дългогодишен лектор в Центъра за източни езици и култура, направи щедър жест към своите колеги. Дипломатът дари колекция от 47 книги за Тайланд на библиотеката на ЦИЕК – част от Университетската библиотека на СУ „Св. Климент Охридски”.

 

Среща с дъщерята на краля - принцеса Маха Чакри Сириндорн, по време на която бе обсъдено културното сътрудничество. (архив на К. Величков)

Преди една година дипломатът от кариерата Камен Величков беше несправедливо обвинен от служителка на външното министерство. Нейните клевети срещу К. Величков лесно и охотно бяха преповторени от много печатни и он-лайн издания, без спазване на етичните принципи на добрата журналистика, без представяне на гледната точка на оклеветената страна. В грозната кампания срещу един почтен човек не закъсня да се включи и административната машина, за да наложи несправедливо наказание на посланика. Колеги на Камен Величков – дипломати и университетски преподаватели в Тайланд и България, ротарианци, учители, членове на българската общност в азиатската страна подписаха десетки писма в негова защита. Сред тях бяха и преподавателите от катедра „Арабистика” на ЦИЕК, които изпратиха писмо до министъра на външните работи в подкрепа на приноса на Камен за утвърждаването на българската арабистиката.

 

В края на май тази година Комисията за защита от дискриминация обяви  свое решение № 98, с което отхвърли обвиненията в тормоз и дискриминация, отправени срещу посланик Камен Величков от служителката на външно министерство. „След прецизно и изчерпателно обсъждане на събраните в хода на производството писмени доказателства, свидетелски показания и обяснения на страните” петчленен състав на КЗД стигна до извода, че твърденията на жалбоподателката остават недоказани и неоснователни и остави без уважение жалбата й. КЗД постави точка на едно дълго производство, в което не бяха представени безспорни доказателства, които да  подкрепят скалъпените с бели конци обвинения срещу Камен Величков. Нито едно от „обвиненията” на жалбоподателката не е подкрепено от факти; нито едно от съчинените от нея твърдения не е защитено с представяне на свидетели или техни лични показания за оказван срещу нея тормоз или дискриминация. Депозираните обвинения срещу К. Величков са неоснователни  и недоказани.

 

Снимка от посрещането на посланик Величков в провинция Сисакет при посещение за пропагандиране на културното сътрудничество. (личен архив на К. Величков)

Дипломатът Камен Величков отговаря с благороден жест на кампанията срещу него – с книги срещу клевети. В дарението си Камен Величков е събрал  публикации на английски език  за историята, политическата система, културните съкровища, монархическия институт, международните отношения на Кралство Тайланд. Сред най-интерсните заглавия са уникалната „Хроника на Тайланд”, последяваща историята на страната от 1946 т. насам, очерк за визитата на крал Чулалонгкорн в Европа през 1907 г., студии за наследството от ерата „Дваравати”, книги за официалните институции на Тайланд .

 

На 24 май 2010 г. посланик Камен Величков направи дарение от книги за България на тайландската национална библиотека в Банкок. От днес Университетската библиотека и Центърът за източни езици и култури в София притежават нова колекция от книги за Тайланд, благодарение на арабиста Камен Величков.

 

 

 

*Текстът е предоставен на Intidar от Мила Бранимирова. Ние го публикуваме, защото вярваме в личността на г-н Камен Величков, който претърпя множество тревоги напоследък, с които не сме съгласни.

 

One Reply to “Книги срещу клевети. Изборът на един арабист*”

  1. Българските медий са едни и същи, не отразяват нищо конкретно. Този посланик се помисли за велик и сега реве като магаре. Взе да обвинява и външно министерство. На кривата ракета космосът ие виновен! Ако искате да разберете цялата истина прочетете в Българо-тайландския форум, където всичко е изложено от хора които живеят в Тайланд и познават и двамата хубостници и защо всъшност се стига до там.

Comments are closed.