Президент на всички българи ли?

Print Friendly

Признавам, че за пореден път останах шокиран от българските медии. Преди четири години, когато Първанов агитираше за предизборната си кампания, той заяви (цитат по памет):

“Искам да съм президент не на България, а на всички българи.”

Или казано с други думи, човекът искаше да се изтъкне като фигура, обединяваща всички българи – тези в България и повечето извън нея… Както добре се сещате, това са пълни глупости, но по-лошото е, че някои национални медии прихванаха “президент на всички българи”, като октомврийски грип. Вирусчето кротуваше дълго време и мислех, че тази глупост вече е забравена…Уви, оказа се че греша.

Преди няколко дни, по една от водещите медии у нас, говорителката по новините се изтипосва с въпроса: “Кой ще стане президент на всички българи?”. Потръпвам от ужас! Знаех си, че нивото е паднало, знаех си, че политическият популизъм се е просмукал в медиите, но мислех, че поне подобни словосъчетания са отпаднали от новинарския речник… Колко съм заблуден! Какво за Бога значи “Президент на всички българи”? Това някоя нова титла ли е? Някой е променил конституцията без да разбера и си имаме нова форма на държавен глава? Поне да бяха променили и други неща…. Истината е, че политическият популизъм, примесен с новинарска импотентност винаги дава един и същи резултат – пълни глупости.

Нека поразсъждаваме малко… Единствената подобна титла в нашата история е “цар на българите”. Забележете – цар на БЪЛГАРИТЕ, а не цар на БЪЛГАРИЯ. Защо е било това? Много просто: по времето, когато титлата е въведена (1908г.) 1/2 от българите все още са под чужда власт, което означава, че България и там където живеят българите, са две различни неща. Титлата ясно подсказва, че царят, парламентът и българският народ в България ясно съзнават, че ще трябва да се свършат разни неща преди България и Българите да означават един и същи географски ареал…

Знаем какво става в периода 1911-1919г. Както и да е титлата остава, а нуждата да се връщат български земи е дори по-голяма от преди това. Окей! Идва комунизма, нямаме вече цар, в щедрата почва на интернационала не виреят националистки титулатури, така че шефовете на ЦК са си шефове на ЦК, глави на Президиума и т.н. Партията заменя нацията и така 45 години. Дойдоха промените, наговориха се много глупости и още повече глупости се свършиха, но в крайна сметка стигаме до сегашните президентски избори… И пак стои въпросът – “Какво означава президент на всички българи”? Какво предполага този термин? Какво разбират хората, които го употребяват?

Живеем във време, в което всеки втори българин мрази страната, в която живее и би искал да я напусне. Живеем във време, в което най-атрактивният кандидат-президент пее пънк и ска. Живеем във време, когато национални символи не съществуват или ако съществуват, никой не го е грижа за тях…

В такова време няма как да има президент на всички българи, просто защото на повечето българи не им пука кой е президент. Настоящата кампания се отличава с безлични кандидати, кой от кой по-неподходящи за поста държавен глава. Липса на визия, липса на постижения, престиж и подкрепа от страна на хората…това са само част от симптомите на политическата импотентност. За съжаление по телевизията не тече реклама на лекарство, което може да лекува тези симптоми, а какво остава за самото заболяване. В България към момента няма политик, който да има право да претендира, че може да е президент на всички българи. Не само, защото няма човек, за който всички да са съгласят, че може да е символ на нацията, но и защото не е ясно кои всъщност са българите. Катуница беше само миг от един процес на разпад на нацията. Понятието “българин” се гради върху неясни характеристики, като пигментация на кожата, говорими диалекти и прочие. Истината е, че вече няма значение дали си роден в България, ходиш на българско училище, говориш някаква форма на български език… Правото на самоопределение е отнето от псевдо-националистки позиви и лозунги. Логично тогава, хората се асоциират с това, което им е най-близко и никой не може да им отнеме – етноса. Така че накрая ще имаме цигани, турци, арменци, евреи, араби, китайци, шопи, мизийци, перничани, пловдивчани, русенци….но не и българи. Ние сме част от един обезверен народ, който е загубил всякаква вяра в своето бъдеще тук в България. Когато заминем на вън, не се показваме много много кои сме и от къде идваме, защото за съжаление, извън България се смята за срамно да си българин и малцина са тези, които искат да останат в чужбина и открито заявяват своя произход.

Препоръчвам на политиците да си вършат работата, а не да си измислят титли, защото знатните титли дрънчат на пиринч, когато не са останали хора, които да управляваш…

One Reply to “Президент на всички българи ли?”

  1. Благодаря Ви, Александър. Написаното е много искрено и е онова, което доста хора си мислят, но остава неизказано или с лекота пропускано. Това вероятно ще са най-безличните и безсмислени избори, които сме имали. Ще дойдат и ще минат.

Comments are closed.