Протестиращи щурмуваха парламента в Кувейт

Print Friendly

Десетки кувейтци поискаха оставката на министър-председателя, като щурмуваха за кратко сградата на парламента в Кувейт, а стотици останаха да протестират отвън.

“Сега влязохме в къщата на хората (парламентът)”, коментира Мусаллам ал-Барак щурмът. Той е и организатор на протеста, подкрепен от други политици и активисти, които искат разпускане на парламента заради обвинения в корупция. През последните три месеца напрежението в Кувейт се увеличи, след като бяха изнесени данни, че 16 депутата са взели рушвети на обща стойност от 350 милиона долара. 

Полицията е спряла щурма, за да предпази сградата от протестиращите, които пък поискаха да тръгнат в посока къщата на премиера, но и това бе прекъснато от силите на реда. Според свидетели най-малко петима души са ранени след сблъсъци с полицията.

Демонстрантите заявиха пред Al Jazeera, че протестите ще продължат докато не бъде отстранен от длъжност Шейх Насер Мухаммад ал-Сабах. Опозицията призовава за предсрочни парламентарни избори в страната.

 

 

 

Author: Ruslan Trad

Руслан Трад е създател на блога Intidar. Публикува анализи и коментари, свързани с Близкия изток и Северна Африка. Автор е в Global Voices Online и съосновател на Global Voices България. Негови статии са намерили място във в-к "Капитал", в-к "Пари", Foreign Policy България, Goethe Institut. Негови лекции са провеждани в Червената къща, Софийски университет и Дипломатически институт. Свържете се с него на ruslantrad[at]gmail[dot]com.

1 thought on “Протестиращи щурмуваха парламента в Кувейт”

Comments are closed.