ABC News – интервю с Башар ал-Асад

Print Friendly

Журналистката Барбара Уолтърс от ABC news направи интервю със сирийския президент Башар ал-Асад, в което той отрече да е имало заповеди за убийства на активисти и протестиращи, както и, че повечето загинали в продължаващите вече 9 месеца протести в Сирия, са поддръжници на властта.

Интервюто с ABC е всъщност и първото с американска медия от началото на политическата криза в Сирия.

В него президентът заявява, че жертвите на насилието по улиците не са били цивилни протестиращи, борещи се с еднопартийната система на страната.

“Повечето от хората, които са били убити, са поддръжници на правителството, а не обратното”, заяви той. Според официални данни 1100 войници и полицаи са били убити от началото на протестите. Но тези данни не се отнасят до убитите на улицата…

Асад признава, че някои от въоръжените сили са стигнали твърде далеч, но са били наказани за техните действия.

“Има разлика между политиката на репресия и грешки измежду длъжностни лица. Има голяма разлика.”

“Ние не убиваме нашите хора… нито едно правителство в света не убива хора, освен ако не е водено от луд човек”, допълва Асад в отговор на въпроса дали са издавани заповеди за убийства на протестиращи.

Цялото видео:

 

Author: Ruslan Trad

Руслан Трад е създател на блога Intidar. Публикува анализи и коментари, свързани с Близкия изток и Северна Африка. Автор е в Global Voices Online и съосновател на Global Voices България. Негови статии са намерили място във в-к "Капитал", в-к "Пари", Foreign Policy България, Goethe Institut. Негови лекции са провеждани в Червената къща, Софийски университет и Дипломатически институт. Свържете се с него на ruslantrad[at]gmail[dot]com.

2 thoughts on “ABC News – интервю с Башар ал-Асад”

Comments are closed.