Египетска революция 2?

Print Friendly
Монтаж, изобразяващ двете лица на една и съща власт - Мубарак и Тантауи.

Просто е чудесно. Видеото, имам предвид 🙂 Става дума за един много успешен монтаж. Започва с телевизионната обява за напускането на Мубарак, направена с гробовен глас от бившия главен началник на тайните служби и ефимерен премиер Омар Сулейман. Точно тази, митичната, да.

Но вместо да се привърши както оригиналната с обявлението, че Мубарак напуска и предава властта в руцете на Генералния щаб (SCAF), т.е. военната хунта, която продължава да издевателства в Египет, това видео продължава с изброяването на всички престъпления от страна на военните. Не знам кой е имитаторът, но е направо перфектен: чуваме как Омар Сулейман изброява всичките нарушения на човешките права от година насам. Агресии, стреляне с истински куршуми срещу мирни манифестанти, военни дела, … и последната провокация: затварянето на доста неправителствени организации за защита на човешките права. (За последното не сме ви писали засега, но и това идва.)

На 25-ти януари ще видим дали втора Революция ще се случи в Египет, този път не срещу диктатор на власт от 30 години, а срещу военна хунта, която, под прикритието на преходния период, направи преврат.

Откровенията на Омар Сулейман:

 

Author: Rayna

Живее между Париж и Мюнхен и е PhD по генетика и биоинформатика. Паралелно с това учи право на интелектуалната собственост. От няколко години насам работи с неправителствени организации по въпроси, свързани с Близкия Изток, свобода в интернет-пространството и феминистките движения. Публикува статии в различни медии, основно на френски и английски. Преводач е за Global Voices France.

3 thoughts on “Египетска революция 2?”

  1. От народа зависи дали 2012 ще повтори свалянето на Насър и Садад или пък Египет ще поеме в нова посока…

  2. По-малко революции, повече диалог и дипломация.

  3. Александър, би ли уточнил за “свалянето” на Насър (умира по време на управлението си) и Садат (убит по време на управлението си), наистина не го разбирам.

    За съжаление със свалянето на Мубарак от власт много хора еуфорично решиха, че става дума за революция и че ще настъпи мир, щастие и демокрация. Най-близко може да се окачестви като вътрешнопартиен преврат. Последната революция в Египет е преди 60 години. Поне от тази гледна точка – революция в медиите, обществените организации, израза на недоволство на населението, да, безспорно.

Comments are closed.