България очаква да е домакин на форум на ООН за Сирия

Print Friendly

МВнР:

България вероятно ще домакинства една от срещите по хуманитарните аспекти на кризата в Сирия през април, чийто съорганизатор ще бъде ООН, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета „Външни работи”.

По-рано днес Съветът затегна рестриктивните мерки срещу сирийския режим и прие десет заключения, с които засилва допълнително натиска срещу режима в Дамаск, като ясно сочи отговорните за безогледните репресии срещу цивилни. Спира се търговията със злато, благородни метали и диаманти със сирийската Централна банка, товарни самолети на Дамаск няма да могат да кацат на европейските летища, замразяват се авоари на сирийската Централна банка в ЕС, а седем министри, свързани с нарушения на човешки права, се подлагат на различен вид забрани.

„С днешните решения Сирийският национален съвет е признат от ЕС за законен представител на сирийците, които се борят за свободата на своята държава. Това означава, че ЕС увеличава своя ангажимент и подкрепа за сирийската опозиция”, коментира българският външен министър. Той уточни, че следващото заседание на конференцията “Приятелите на Сирия” ще се състои в Турция.

Author: Ruslan Trad

Руслан Трад е създател на блога Intidar. Публикува анализи и коментари, свързани с Близкия изток и Северна Африка. Автор е в Global Voices Online и съосновател на Global Voices България. Негови статии са намерили място във в-к "Капитал", в-к "Пари", Foreign Policy България, Goethe Institut. Негови лекции са провеждани в Червената къща, Софийски университет и Дипломатически институт. Свържете се с него на ruslantrad[at]gmail[dot]com.