Още двама журналисти убити в Сирия

Print Friendly
Бежанци от Сирия опитват да пресекат границата с Турция.

“Репортери без граници” осъди убийството на двама журналисти, които загинаха след атака на сирийските сили за сигурност над група от 50 души, опитващи се да пресекат границата с Турция. Двамата журналисти се опитали да се доберат до оборудването си, но били застреляни.

Един от двамата, Уалид Блиди, е британски гражданин от алжирски произход. Националността на колегата му, Насим Терери, все още не е изяснена. Трети журналист, за който се знае, че е бил ранен, е откаран в болница в град Антакия.

Журналистите планирали да заснемат документален филм за град Идлиб, един от центровете на сирийското протестно движение, станал обект на репресии през последните месеци.

“Репортери без граници” призовават журналистите, които заминават за Сирия да се подготвят добре и да поддържат постоянна връзка с медии или доверени лица.

На 25 март, край град Хасаке, беше убит още един журналист – Джауан Мохамед Катана.

 

Author: Ruslan Trad

Руслан Трад е създател на блога Intidar. Публикува анализи и коментари, свързани с Близкия изток и Северна Африка. Автор е в Global Voices Online и съосновател на Global Voices България. Негови статии са намерили място във в-к "Капитал", в-к "Пари", Foreign Policy България, Goethe Institut. Негови лекции са провеждани в Червената къща, Софийски университет и Дипломатически институт. Свържете се с него на ruslantrad[at]gmail[dot]com.