Празник на арабската кухня в @MFABulgaria

 

Трябва да кажа, че това събитие беше много навременно. Имаше нужда от него, подейства като глътка въздух на фона на политическите каскади през последните месеци. И не на последно място, това събитие показа един от символите на арабския свят и култура – кухнята – като така направи една невероятна реклама на арабските страни, в момент, когато тази част на света се тресе из основи. Арабски заведения вече почти липсват и това беше възможност за всички присъстващи да се насладят на вкусовете. А желаещи да посетят феста имаше – само на входа, когато пристигнах към 12:45 – над 100 души чакаха да влязат през входа на Външно.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/ruslantrad/status/211397560454234112″]

Липсваше сирийския щанд, поради естеството на отношенията между държавите днес. Въпреки, че тази липса се усети от мнозина, защото сирийската кухня е сред най-известните от лоното на арабската кухня, беше ясно за всеки, че наказанието си е наказание – дори на трапезата. За първи път почувствах какво означава една държава да бъде изритана – но няма друг вариант, поне докато не се нормализира положението там. Аз видях много засмени лица и прекрасна обстановка, поднесена с хубава музика и това ме накара да се усмихна. Празникът на арабската кухня се организира от Държавния културен институт под патронажа на министър Николай Младенов и с подкрепата на посолствата на Ирак, Йемен, Катар, Кувейт, Либия, Мароко, Палестина, Судан и Султанатът на Оман.

Тъй като не можех да чуя сам официалната част, няколко думи през сайта на МВнР:

“Днес имаме един прекрасен повод да видим това, което често ни убягва: богатството, което представлява арабският свят с всички негови разновидности – културни, религиозни, кулинарни”, каза министър Николай Младенов при откриването на Празника на арабската кухня в парка на Министерството на външните работи.

Българският народ и народите от страните от арабския регион винаги са имали близки и топли отношения. И когато преди малко повече от година започна арабското пробуждане, българският народ беше отново до своите приятели в арабския свят, подчерта министър Младенов.

Без значение дали живеем в Европа, Азия или Африка, ние имаме много общи неща и трябва да се научим да им се радваме, да ги разбираме и да ги развиваме, заяви още министър Младенов.

„Приемете поздрави и обич от всички арабски столици”, каза доайенът на арабските посланици у нас – Н. Пр. Ахмед Ал Мадбух. Той благодари лично на министър Младенов и на МВнР за инициативата, която отваря вратите на гостоприемния арабски дом и показва неговата богата трапеза.