3.Мъдрецът Ал-Кабир и Надеждата

red9kbВеднъж скитник дошъл в обителта на Ал-Кабир. Бил омърлушен, загубил сякаш и последната си надежда. Видял го, Ал-Кабир каза на Влюбения да прибере този окаян човек и да го доведе.
-Кажи, човече, каква болка имаш ? – попита Ал-Кабир.
-Мъдрецо, аз бях богат човек, имах семейство и бях щастлив. Но в последната война загубих всичко, останах сам и душата ми не намира път през морето от тъга, в което плувам. Затова не намирам смисъл на живота си.
-Човече, ела с мен.
Намираха се в градина, в центъра на обителта. Ал-Кабир показа едно бръмбърче на окаяният човек.
-Ето това бръмбърче, човече живее точно седмица.Аллах му е дал толкова.Но не се оплаква, а върши повече работа от всички халифи на тази земя.Само за една седмица.После умира.Хората имаме склонност да търсим смисъла на всичко, да търсим Нещо, което и ние не знаем какво е.И погубваме жимота си в търсене и опитване на различното.Без да съзнаваме, че смисъла на нашия живот сме самите ние.
-Как така, мъдрецо? – очуди се окаяният.
-Аллах е създал човека и е вложил в него частица от себе си, навярно си чувал това.И е вярно. Нима Аллах няма смисъл ? Нима опорочаваме божественото у всеки от нас и не признаваме, че животът ни има смисъл? С действията си ние не притежаваме силата на това бръмбърче.То е разбрало, че съществуването му е самият смисъл на краткия му живот. Трябва да се научиш да оценяваш живота си и шансът, който ти е даден.