Elissa – от долината Бекаа, до световната сцена

elissa.jpgЕлиса е родена на 27 октомври 1972 в Дейр ел-Ахмар в долината Бекаа в Ливан.Тя стартира своята музикална кариера през 1992 , а талантът й е открит от ливанската телевизия LBC , където започва участия в шоуто “Studio El fan” и печели сребърен медал.След дълго прекъсване тя се появява отново на сцената с испано-арабския си сингъл “Badi Doub”(С мен се стопи), който излиза през 1998г. Нейният първи албум Бади Дуб става един от най-продаваните музикални албуми в Ливан и Близкия изток с над 150 000 копия. Представя се успешно на Фестивалът в Кан през 2000г.

Нейният втори проект става реалност през 2000г. , в който пее в дует с Рагеб Аламех (Ragheb Alameh) , с който изпълнява една от най-известните си песни – Betghib Betrouh (Тръгни си).Песента е включена в новият албум на Елиса “W`akherta ma`ak” , който е продаден в 1,600 000 копия.

По-късно знаменитата вече ливанка прави завладяващата си песен в дует с Крис Де Бърг – Ливански нощи, която е написана от самия Де Бърг.Той съчинява текста след последното си посещение в страната.Решава да изпълни тази песен с ливански изпълнител и избира именно Елиса.Песента е записана в Лондон от Крис Де Бърг е и включена в албума на Де Бърг , Тiming is Everything, излязъл през 2002г.

Нейният трети албум Ayshalak е реализиран през юни месец 2002г. подкрепен от видео клип в Париж, продуциран от Фабрис Беготи , гардеробиер на Кристиан Диор.Елиса става първата арабска изпълнителка, която е представена от Кристиан Диор.Тя прави още един клип, след невероятния успех на първия, на песента Aghmal Ehsas , продуциран от ливанеца Салим Ел-Турк.

В края на 2002г. Елиса участва в отварянето на първия в Кувейт Megastore със сър Ричард Брансън.Тя участва и в съставянето на антологията “100 пионери на Ливан”, където са представени великите певци като Уадиа Сафи,Фейруз и т.н.

През септември 2003г. Елиса участва в благотворителния фонт в Royal Albert Hall , едно от най-знаметите места в Лондон.Елиса е едно от представителните лица на благотворителност в Близкия изток, наред със Сара Брайтман , Зукеро и Жоакин Кортес.

Четвъртият албум на Елиса , Ahla Donya , е издаден през 2004г. Това е първият нейн албум, с участието на Rotana, една от най-големите арабски звукозаписни компании.Албумът включва много приятни песни, като “Koll Youm Fi Omry”, “Erga’ Lel Shoa'”, “Hobbak Waja’ (Inta Lameen)” и “Ahla Donya”.През 2005 става най-продаваният албум в Близкия изток и Африка.

През 2005г. тя реализира своя пети албум – Bastanak .Той поставя началото и на личната й модна линия, с дизайнерски решения на  Ghadeer.

През 2007г. нейната песен , изпълнена заедно с Шеб Мами – Halili – става хит.Шестият албум, озаглавен Ayami Beek, е издаден през декември 2007г. от Rotana.

Официален сайт: www.elissalb.com

Comments are closed.