Elissa – от долината Бекаа, до световната сцена

elissa.jpgЕлиса е родена на 27 октомври 1972 в Дейр ел-Ахмар в долината Бекаа в Ливан.Тя стартира своята музикална кариера през 1992 , а талантът й е открит от ливанската телевизия LBC , където започва участия в шоуто “Studio El fan” и печели сребърен медал.След дълго прекъсване тя се появява отново на сцената с испано-арабския си сингъл “Badi Doub”(С мен се стопи), който излиза през 1998г. Нейният първи албум Бади Дуб става един от най-продаваните музикални албуми в Ливан и Близкия изток с над 150 000 копия. Представя се успешно на Фестивалът в Кан през 2000г.

Нейният втори проект става реалност през 2000г. , в който пее в дует с Рагеб Аламех (Ragheb Alameh) , с който изпълнява една от най-известните си песни – Betghib Betrouh (Тръгни си).Песента е включена в новият албум на Елиса “W`akherta ma`ak” , който е продаден в 1,600 000 копия.

По-късно знаменитата вече ливанка прави завладяващата си песен в дует с Крис Де Бърг – Ливански нощи, която е написана от самия Де Бърг.Той съчинява текста след последното си посещение в страната.Решава да изпълни тази песен с ливански изпълнител и избира именно Елиса.Песента е записана в Лондон от Крис Де Бърг е и включена в албума на Де Бърг , Тiming is Everything, излязъл през 2002г.

Нейният трети албум Ayshalak е реализиран през юни месец 2002г. подкрепен от видео клип в Париж, продуциран от Фабрис Беготи , гардеробиер на Кристиан Диор.Елиса става първата арабска изпълнителка, която е представена от Кристиан Диор.Тя прави още един клип, след невероятния успех на първия, на песента Aghmal Ehsas , продуциран от ливанеца Салим Ел-Турк.

В края на 2002г. Елиса участва в отварянето на първия в Кувейт Megastore със сър Ричард Брансън.Тя участва и в съставянето на антологията “100 пионери на Ливан”, където са представени великите певци като Уадиа Сафи,Фейруз и т.н.

През септември 2003г. Елиса участва в благотворителния фонт в Royal Albert Hall , едно от най-знаметите места в Лондон.Елиса е едно от представителните лица на благотворителност в Близкия изток, наред със Сара Брайтман , Зукеро и Жоакин Кортес.

Четвъртият албум на Елиса , Ahla Donya , е издаден през 2004г. Това е първият нейн албум, с участието на Rotana, една от най-големите арабски звукозаписни компании.Албумът включва много приятни песни, като “Koll Youm Fi Omry”, “Erga’ Lel Shoa'”, “Hobbak Waja’ (Inta Lameen)” и “Ahla Donya”.През 2005 става най-продаваният албум в Близкия изток и Африка.

През 2005г. тя реализира своя пети албум – Bastanak .Той поставя началото и на личната й модна линия, с дизайнерски решения на  Ghadeer.

През 2007г. нейната песен , изпълнена заедно с Шеб Мами – Halili – става хит.Шестият албум, озаглавен Ayami Beek, е издаден през декември 2007г. от Rotana.

Официален сайт: www.elissalb.com

8 Replies to “Elissa – от долината Бекаа, до световната сцена”

  1. Изненадана съм, че попаднах в статия на бългаски език за моята любима изпълнителка. Благодаря! 🙂

  2. Винаги на разположение 🙂 Ако ти трябва инфо за друга изпълнителка,ще се появи в блога 🙂

  3. Благодаря много! 🙂

    Елисса наистина е много добра певица. Още от първата песен (Бади Дууб), която чух бях във възторг от музиката и гласа й. Песните й и клиповете и винаги са изпълнени с много романтика.
    Знам, че Хайфа Уахби е доста известна и скандална в арабския свят, също така, че една от най-харесваните е Нанси Ажрам. А Науал Ал Зохби е също много добра певица, която ми е правила впечатление като преуспяла в кариерата си и с 3 деца. Би било ми интересно да прочета нещо интересно за една от тези известни изпълнителки. Благодаря за предварително за отделеното внимание! 🙂

  4. Много ме зарадва бре човек , надявам се да не се сърдиш , ако използвам твоя текст в темичка за нея , в един форум 🙂 Естествено , теб ще те спомена 😉

  5. бтв. Виждам , че можеш да дадеш и друго инфо за изпълнители 🙂 Може би нещо за Сарит Хадад , Самира Саид и Нанси Ажрам 🙂 Бих ти била соу тенкз 🙂

  6. Няма проблем да ползваш материала 🙂 Благодаря ти за думите, ще напиша нещо за някой от изпълнителките, общавам 🙂

Comments are closed.