Махмуд Даруиш-поетът на Палестина

Махмуд Даруиш ( ????? ??????) е роден през 1941г. в селото Ал-Бируа, в Галилея.Той е второто дете в типично мюсюлманско семейство с пет момчета и три момичета.След създаването на Израел , той бяга в Ливан със своето семейство.

Даруиш продължава своето начално образование в Деир Ал-Асад.по-късно учи в Кафр Ясиф, на тва километра от Джадейди.НакраяДаруиш се мести в Хайфа.През 1960г. излиза неговият първи сборник Asafir bila ajniha, само на 19г.През 1964г. той дава гласност на палестинската съпротива със своя сборник Awraq Al-zaytun.

След завършване на на средното си образование, Даруиш започва да пише публикации в списания и вестници-  Al-Itihad и Al-Jadid , където по-късно се завръща като редактор. През 1961г. той се включва в тайната Комунистическа партия на Израел.

Неведнъж е бил арестуван заради свои публикации и мнения, и през 1970г. отива в Москва. По-късно заживява в Кайро, където работи във вестник  AL-Ahram. В Бейрут, през 1973г., той редактира месечника Shu’un Filistiniyya. През 1981г. той основава литературния журнал Al-Karmel.

През лятото на 1982г. Бейрут попада под ударите на Израел и израелската армия атакува център на ООП(Организация за освобождение на Палестина), където членува и Махмуд Даруиш. Той отразява въздушните удари чрез произведенията си Qasidat Bayrut (1982) и Madih al-zill al’ali(1983), по-късно в английска версия- Memory for Forgetfulness (1995). Поетът отива в изгнание в Кайро,Тунис и Париж, а през 1987г. е избран в заседателния комитет на ООП. През 1988г. неговата поема Passers Between the Passing Words е дискутирана от Кнесета, където поетът пише:

Толкова далеч от нашата страна

нашето жито, нашата сол, нашата рана,

нашият бряг, нашето море

През 1993г. след примирието в Осло, Махмуд Даруиш напуска ООП. Той продължава да е редактор на Ал-Кармел и живее в Париж, преди да се завърне в Палестина през 1995г. за да види майка си. Моли за няколко дни, за да се види и със своя приятел Емил Хабиби. Той живее в центъра на Западния бряг, гр. Рамала.

Йоси Сарид, който тогава е министър на образованието, предлага през март 2000г. да включат поемите на Даруиш в израелските училища, но министър-председателят Ехуд Барак отговаря, че “Израел не е готов още.” В момента Махмуд Даруиш живее в Рамала и Аман.

Награди

Официален сайт: www.mahmouddarwish.com

София, България