Френски мандат в Сирия (1920-1946)

На 17 април Сирия чества своят национален празник.затова смятам, че е добре да представя малко история, относно този празник, тази дата.Ще дам информация за основното- френският мандат в Сирия.

Френският мандат в Сирия (Mandat fran?ais en Syrie)

1920 – 1946

Мандат Сирия

След конференцята в Сан Ремо и прекъсването на кратката монархия на крал Фейсал в Сирия след битката при Мейсалун, генерал Анри Горо разделя своя мандат в Сирия на шест части.Това са Дамаск,Алепо, Алеуини,Джабал Друз и Санджак Александрета.Страната Велик Ливан по-късно става модерен Ливан.

През юли 1922г. Франция установява федерация между три от държавичките – Дамаск,Алепо и Алевит (Алеуини) , наречена Сирийска федерация (F?d?ration syrienne).Джабал Друз, санджак Александрета и Велик Ливан не са включени в тази федерация.На 1 декември 1924г. Алевит се отделя от федерацията, а Алепо и Дамаск образуват Държавата Сирия.

През 1925г. въстанието на Джабал Друз, водено от Султан паша ел-Атраш слага началото на голямо сирийско въстание.Франция отговоаря , като се опитва да накара алчния тогава парламент на Алепо да се откъсне от федерацията си с Дамаск, но парламента отказва това.На 14 май 1930г. Сирия обявава Република Сирия.През 1932г. е одобрен и новият флаг на републиката.Той е с три звезди, символизиращи трите големи провинции – Алепо,Дамаск и Дейр ез-Зор.

През 1936г. започват Френско-Сирийските преговори, които обаче не са признати от френска страна.Въпреки това тези преговори позволяват на Джабал Друз, Алевит (сега Латакия) и Александрета да се съединят със Сирийската република.Велик Ливан (сега Ливанска република) е единствената държава, която не се включва в Сирия.Нашим ал-Атраси , който е бил министър-председател при крал Фейсал, става първи президент на воната страна, и точно той обявява независимост.През септември 1938г. обаче, Франция отделя от Сирия Александрета и я преименува в Република Хатай.На следващата година, 1939г., тази република се присъединява към Турция.Сирия до ден днешен не признава тази територия за турска.

През 1940г. Франция попада под немска власт в разгара на Втората световна война.Това е ясен знак за сирийците.Сирия се възползва от положението и през 1941г. отново обявява независимост.На 17 април 1946г. последните френски и британски войски се изтеглят от Република Сирия.Този ден е обявен за национален празник на републиката.

Държава Алевит ( ?tat des Alaouites) (Арабски: ???? ????????)

Държавата на Алеуин е създадена от Франция,като мандат.територията й включва сирийския бряг на Средиземно море и включва земи, които са заемани почти изцяло от алеуини, шиитско течение в исляма.Пристанището Латакия е столица на Алевит.През 1922г. се присъединява към Сирийската федерация, а през 1924 се отделя отново.През 1930г. на 22 септември се преименува на Латакски санджак.През 1936г. се присъединява към Република Сирия.Населението на латакия е било 278 000 души.

Джабал Друз

Това е френски мандат от 1921г до 1936г. Територията й обхваща районите заселени с друзи в Южна Сирия, населението й е 50 000 души ,а главен град е бил Ас-Суейда.


Алепо,Дамаск и Република Хатай

Алепо и Дамаск са френски мандати от 1920 до 1925г. Тяхната история е известна.Затова ще се спра на един интересен мандат – Хатай.

Александрета Обявява независимост през 1921г. след френско-турските преговори на 20 октомври 1921г.Този санжак се отличава с много си религиозни общности – суни,православни християни, гръцки православни християни,католици,маронити. През 1923г. Александрета е прикачена към Алепо, а през 1925г. към мандата Сирия, но със специален статут. Обявяването на независимост от Сирия предизвиква големи дискусии в Александрета.В областта се вкореняват интересите на един нов лидер – Мустафа Кемал Ататюрк.Той смята, че Александрета е с преобладаващо турско население и е редно да бъде присъединена към Турция.Въпросът е отнесен до ОН.На 2 септември е провъзгласена Република Хатай,на мястото на санжак Александрета.Името е измислено от Ататюрк, с цел да се покаже ,че тази територия принадлежи на Турската република.Президентът Сьокмен става член и на турския парламент ,а първия министър Абдуррахман Мелек е избран в турския парламент като представител на Газиантеп.От 1939г. Хатай е част от Турция, след проведен референдум.

Превод:Руслан Трад

Comments are closed.