Десетки загинали в ивицата Газа от израелски удари


NetInfo.Израелска ракета уби и 25-годишен оператор на “Ройтерс” от палестински произход, но най-кървавият удар беше по палестинския бежански лагер Бурейдж в централната част на ивицата
17.04.2008

Поне 15 палестинци, между които и пет деца, загинаха вчера при въздушен удар на израелски самолети в ивицата Газа.

Въздушната атака бе последвана от престрелка край контролно-пропускателния пункт Натал Оз между израелски войници и бойци от ислямисткото движение ХАМАС. В нея загинаха трима израелски военнослужещи и четирима ислямисти.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелска ракета уби и 25-годишен оператор на “Ройтерс” от палестински произход. Според медицински източници Фадел Шанаа загинал, докато снимал израелски танкове в централната част на ивицата Газа. По думите на очевидци ракетата улучила джипа, в който се намирал журналистът. Той бил тежко ранен и издъхнал от раните си в болница.

Върху покрива на колата е имало знак TV, отбелязва Франс прес. При удара освен журналиста са загинали още двама души, които засега не са идентифицирани.

Най-кървавият удар беше по палестинския бежански лагер Бурейдж в централната част на ивицата. Там бяха убити най-малко девет палестинци, сред които и две деца.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази дълбокото си безпокойство от израелските въздушни нападения срещу ивицата Газа. Той осъди факта, че са убити цивилни палестинци, сред които и деца, но осъди и ракетните и минометните удари на палестински бойци по израелски градове.

Кралете на Йордания и Саудитска Арабия Абдула II и Абдула също порицаха нападенията. Те изразиха опасение, че подобни действия рискуват да извадят от правия път преговорите за мир между израелците и палестинците.

Двамата крале призоваха Израел да вдигне блокадата на ивицата Газа и да прекрати изграждането на нови селища на палестинските територии.

Въздушните нападения на Израел бяха осъдени и от палестинския президент Махмуд Абас, който е на визита в Москва, както и от палестинския премиер Салам Фаяд. Той обяви днешния ден за ден на траур в памет на жертвите.