Ехуд Олмерт:"Израел се оттегля от Голанските възвишения"

Al Jazeera.Израелският министър председател Ехуд Олмерт съобщи, че има готовност за оттегляне на Израел от Голанските възвишения и връщането им на Сирия, в замяна на мир от страна на Дамаск.
Бусайна Шаабан, министър на емиграционните работи, съобщи пред Ал Джазира в сряда, че предложението е отправено чрез министър-председателя на Турция, Реджеб Ердоган.В изявлението си тя каза още ,че “турският министър-председател е предал предложението на Ехуд Олмерт на сирийския президент Башар Ал-Асад, за готовността Израел да върне Голанските възвишения съгласно международните конвенции”.Ердоган се очаква да пристигне в Сирия в събота , за да обсъди предложението на Израел.
Както е известно Израел зае стратегически важните Голански възвишения от Сирия през 1967г. по време на Шестдневната война, и ги анексира през 1981г.
Майк Ханна, кореспондент на Ал Джазира в Йерусалим, обясни, че това е резултат от няколко месечни преговори между трите държави – Турция,Сирия и Израел.
“Фактът, че Турция направи преговорите публични, може би отговаря и на интересите на Сирия.В последно време именно Сирия поиска публичност на подобни разговори.” -каза още Ханна.
Преговорите между Израел и Сирия бяха прекратени през 2000 г. последно, когато Израел за пореден път отказа да преговаря за Голан.Тогава Сирия обяви, че няма да седне на масата за преговори ,ако Израел не включи Голанските възвишения в разговорите.
Вижте също:

Шеф на Мосад сподели,че мирът е възможен

Израел поиска в замяна на Голанските възвишения да запази малка ивица покрай Галилейско море, заради ресурсите на вода там, както и Сирия да прекрати подкрепата си за Хизбула и Хамас в Ливан.
В следващите дни се очаква развитие на положението.Всички световни медии са насочили вниманието си към преговорите.Остава да се види какъв обрат ще поемат те…
bodyVariable350=”Htmlphcontrol1_lblError”;
bodyVariable300=”Htmlphcontrol2_lblError”;

Comments are closed.