Ал-Рауда: Маслинено кътче от сирийското крайбрежие

Винаги съм разказвал за големите неща в Близкия изток.За Халеб,за Дамаск ,за джамии,исторически забележителности,личности и подобни факти, които са част от битието на Биляд Ал-Шам, страната на слънцето – Сирия,Палестина и Ливан.Но през цялото време бях забравил, че туристическите забележителности, макар и много красиви ,са загубили малко от вълшебството си.Днес ще ви разкажа за едно село на брега на Средиземно море,Ал-Рауда.В разказа ще ми помогне моята приятелка -Мира Хури, за което й благодаря.

Ако тръгнете от град Тартус, един от главните градове по крайбрежието,заедно с Латакия, на 20 киломтера от него ще стигнете до селото Ал-Рауда, чиито жители наричат родното си място “Съпругата на брега”.Ал-Рауда е изградено върху зелен хълм, заобиколен от маслинени масиви, които ще ви омаят с уханието си веднага щом решите да слезете от превоза си.Изкачвайки се по хълма се разкрива невероятна гледка към Средиземно море.Тогава думите остават във въздуха, те са излишни.Средиземно море,с цялата си красота, спокойствие…това е място,в което може да усетите силата на релаксиращата разходка до това място.

Исега, няма как да не кажем повече думи за това място, поне малко от историята му.Ал-Рауда (Al Rawdah) е старо сирийско селище на брега на Средиземно море.Неговото древно име било Bazzak.В днешно време селището се намира на много благоприятно за развитие разположение – само на 20 км. от град Тартус и на 15 км. от Баниас.Това, което ще ви впечатли е брега, цели два километра плажна ивица с невероятна гледка, допълнена от красивите маслинени гори.

Интересна традиция в селото е начинът на боядисване на яйцата за Великден.Там не се използват бои, а…лучени люспи.Те се сваряват, отделят червен цвят, в който се слагат яйцата.

Църквата на Ал-Рауда

Несъмнено най-голямата забележителност в селото е неговата църква.Историята започва с идването на сър Джордж Витали, който идва със своята съпруга в Баззак през 1855г., за да получат благословията на свещеника Йосиф.Джордж нямал деца, въпреки дългия си вече брак.Двойката отишла първо при Йосиф, който бил свещеник в църквата на Шама и извършвал литургии.Джордж обещал да започне възстановяването на старата църква в селото ,която била там от много време, ако му се роди мъжко дете.След известно време жената забременяла и Джордж Витали изпълнил обещаното.Започнал да строи новата църква на мястото на старите останки.Но детето починало и Витали сприра строежа.След година ,когато жената отново забременява и детето оживява, строежът е продължен.Затова след строежа се вижда една черна черта,преминаваща през църквата(на снимката горе).През 1907г. тялото на свещеника Йосиф било полжено в новата православна църква “св.Геогри”.

Иконостасът

Камбанарията на църквата

Женският манастир на Ал-Рауда

 

Comments are closed.