Нова гражданска война в Ливан?

Ал Джазира,Бейрут.Шест души загинаха и 15 бяха ранени при сблъсъци в Бейрут между силите за сигурност и привърженици на Хизбула.

Уличните сблъсъци, които започнаха във вторник след антиправителствена стачка, днес бяха още по-ожесточени,след като водачът на Хизбула, Хасан Насрала показа,че няма да отстъпи пред правителството.Най-тревожното в случая е, че сблъсъците между правителствените сили и привържениците на Хизбула заплашително приличат на положението в Ливан през 1975-90г.А засега положението отива към гражданска война.Както предадоха агенциите сблъсъците в Бейрут са се отразили и в други части на Ливан, като в долината Бекаа бяха ранени 7 души.

Сблъсъци

“Престрелките се увеличават,” предава Джеймс Бейс,репортер на Ал Джазира в Бейрут “сега е най-важно политическите партии да не взимат страна в конфликта.”

На фокус


кризата в Ливан-как я виждат експертите

Във вторник Corniche Mazraa, най-важния съобщителен пътв Бейрут, стана разделителна линия между частите контролирани от шиити и суннити.


Кореспонденти на Ал Джазира предаваха отблизо действията, които на моменти придобиваха много заплашителни размери.Междувременно много хора започнаха да се изселват от Бейрут в търсене на по-спокоен живот.Напрежението в столицата ще се отрази и на останалата част от страната, но засега ще е спокойно, прогнозират специалисти.

Коментари в Ал Джазира:
Приближава ли гражданска война в Ливан?

Изпрати твоето мнение

Явно е,че двете страни в конфликта няма да се дадат лесно.И двете страни са убедени в себе си.Но едва ли печелят те.Не, винаги печели някой друг.В същото време Саудитска Арабия предупреди Хизбула да спре съпротивата.Не се знае кой с кой е.Знае се едно – че никой няма да си мръдне пръста за мира в този регион.Поне не и сега….