30 години НГДЕК:30 години класика

Днес ще пиша нещо, което като тематика не е свързано на пръв поглед с тематиката на моя блог.Но само привидно.Днес е 11 май, юбилейна дата за Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ”, и аз като възпитаник на НГДЕК не мога да не отбележа това събитие в блога си,още повече , че се навършват 30 години от създаването на училището.

И като казах привидно, че темата не е свързана с блога, бях прав.Защото в това училище за първи път се докоснах по-обширно с изтока,неговите митове,легенди,неговата магия.Благодарение на учителите, които преподаваха с голямо чувство за отговорност и предаваха информацията безпристрастност.Което е голяма рядкост.

Трудно е да пишеш за любимото си училище ,кагота си в него.Тогава си мислиш, че никога няма да се сетиш повече за него,че “голямото училище” уж и никога няма да се сетиш за съученици и т.н.Но щом завършиш усещаш, че нещо ти липсва.А при НГДЕК на човек му липсва най-вече атмосферата.Тази ненадмината атмосфера ,в която научаваш за легендите и митовете на минали светове, стаите за старогръцки език,латински и старобългарски.Повярвайте ми -това никъде не може да се усети.Докосването с миналото, преливащо се в днешната реалност.Изграждането на различен, уникален светоглед, който е характерен само за “класиците”.И аз се радвам, че съм възпитаник на тази гимназия.Радвам се, че 30 години училището показва КАК трябва да се преподава урок по българщина, по народност и съзнание.За мен, с няколко изключения, това е най-българското по дух училище.сигурно съм пристрастен, но така мисля, което още повече повдига самочувствието ми, че съм “класик”.А да си класик не е просто наименование,титла.Това е начин на мислене,начин на приемане на света около теб.Погледнете само сайтовете примерно на двама класици – този и този.Класиците обикновено сме оригинални 😉

На този ден искам да честитя на всеки, малко или много свързан с гимназията, 30 години НГДЕК, да пожелая на всички преподаватели,на нашия директор,да се видим отново след 30 години,отново на 11 май, на мястото,където се събираме винаги.Честит празник!

9 Replies to “30 години НГДЕК:30 години класика”

 1. Благодаря, честито и на теб.
  Само не разбрах коя атмосфера ти липсва- тази на “Тополите” (ако съществуват все още) или тази, която в началото на всяка година ти “помага да се возвисиш”?
  И не забравяй “един класик може всичко” (казваше Тончева), (а аз добавях) “освен да бъде скромен”.

 2. Какво е НГДЕК за мен като спомени?
  Пушкомът в градинката зад сладкарницата на “Иван Асен”, часовете по физическо в Борисовата градина (задължително с бели гуменки, бели чорапи, бели шорти и бели потници, не ме питайте какво е да стигнеш в този вид дотам през подлеза на Цариградско!), чичо Милчо Рунев, когото чак на петата година успях да обикна истински, учителката по музика Мама Доби, тютюнджийската атмосфера в стаичката на великата жена и класна Юдит Филипова и купони с много “Ю Ту” и “Депеш”…

 3. Благодаря за хубавата статия, честит празник и на теб!
  Действително тази гимназия ни дава много, сигурна съм, че ще я помня дълго време. Който има възможност да се докосне до тази невероятна атмосфера на класическата, нека не изпуска мига 😀 Carpe diem 😛

  Oсвен това “скромността е за тези, които нямат други качества” 😀

 4. НГДЕК- това горе- долу се ядва, като се има предвид, че преди промените имаше абревиатури като тази: ГДКБУМКАПЕ. Така и на разбрах какво се крие зад тази щуротия… Жалко.

 5. Горе ясно пише – Национална гимназия за древни езици и култури.

 6. 11 май наближава и както всяка година ще бъде отбелязан, както подобава. Прекрасното на Гимназията ни е именно това, че ни дава възможността да се извисим над това, което винаги сме искали да бъдем, и да станем дори по-добри. Или поне така си мисля…

 7. това е дно невроятно училище, неповторимо… завърила съм два униврситета – Климент Охридски и Атитнскияр но за мен класичската гимназия ми е дала … истинското образование. тя ме създаде като личност. ако с върна в България, искам да прподавам там.

Comments are closed.