17 убити в атентат в Дамаск

За повече от 17 убити съобщиха властите в Дамаск, след бомбен атентат в столицата на Сирия.Според властите кола -бомба с 200 кг. експлозив се е  взривила в южната част на Дамаск към 5 часа следобяд в събота.(извинявам се за късната реакция,научих сега) Повечето жертви са цивилни граждани.

Мястото на взрива е известно сред шиитите, Сайда Зейнаб, които идват от Иран и Ирак на поклонение.Ицидентът затвори пътя към летище Дамаск. Кореспондент на Ал Джазира съобщи още, че районът по принцип е гъсто населен и заради пазарите там.

В момента части на анти-терористичните сили в Дамаск проверяват за следи от виновните за взрива.Според много хора от очевидците този акт е дело на МОСАД,Израелските тайни служби, които целят с това да дестабилизират района и да настроят Иран срещу Сирия.

Досега никоя групировка не е поела ангажимент за взрива.А това още повече изостря обстановката в Сирия.Басам Абдул-Маджид , министър на вътрешните работи в Сирия, сподели мнението си, че това е “категоричен терористичен атентат” .

Прави впечатление, че атентатът е извършен в район, който по начало е шиитски и идват множество поклонници от Ливан,Ирак и Иран.Още повече, че е по време на Рамадан, когато хората са навън по това време -следобяд.

Атентатът е първият след февруари месец, когато с бомбена атака бе убит Имад Могания, висш генерал в ливанската шиитска партия Хизбула.Засега обаче Израел не е отхвърлил обвинението за атаката.

Според много анализатори атаката в Дамаск може да е предприета от опозиционни сунитски групи, които са срещу алевитското управление в Сирия.

Al jazeera

Видео – http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7639137.stm

Снимки – http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/7639572.stm

Comments are closed.