Моето село и манастирът му

От доста време искам да пиша за селото ми в Сирия, Кара (Qara). То е едно уникално място, център на много стара област -Каламун. Никой не знае точно кога са се заселили на това място днешните жители. Има легенда, че са живеели християни и мюсюлмани заедно, но по времето на султан Байбарс те се разделят. От този период са и първите приказки за моя род, които се разказват между роднини.

Това място наистина е много старо и това си личи от всеки камък и къща. Прилича на типично арабско село, но ако останете малко в Кара, ще усетите духът на отминалите времена.

Всъщност има къде да отседнете – това е манастирът “Св.Якуб”, който се намира в края на селото. Ако питате -всеки ще ви каже как да го намерите. Там се запознах с отец Йосиф, един от най-ерудираните свещенници, които съм срещал. Той ми разказа, че манастирът има специално разрешение за литургии от патриарха на Антиохия, а в самия манастир се проповядва единение на религиите. Основан е от Ордена на Кармелитите.

В сградата на “Св.Якуб” има пансион за туристи, там може да се отседне. Мястото е на 75км. северно от Дамаск, по пътя за Хомс. Има транспорт, които ще ви е от полза.

Снимките са смесени от мои и Syria Looks.