На гости в Интидар…Хайсам Сабах

Представям ви интервю с г-н Хайсам Сабах*, който е автор на един от най-големите арабски блогове в интернет.Проведено от мен на 26 ноември 2008г.

Аз: Г-н Сабах, вие сте автор на един от най-големите палестински блогове. Разкажете, как започнахте да публикувате в интернет?

Г-н Сабах: Историята на моето блогване започна през 1999, когато за първи път реших да създам свой собствен website, да опитам нови технологии. По това време не съществуваше понятието за  блог, а само форуми. Пишех повече за технологии и наука.
След 9/11 и войната в Ирак, сферата на блогването започна да се разпространява и скоро стигна нивото на алтернативна медия, развивайки се повече на Запад. Тогава забелязах, че тяхната версия за историята, която покрива главно Средния Изток и по-специално Палестина, Ирак, ислям и културни въпроси е доста изкривена и личи липсата на правдоподобност. Повечето пъти ставаше дума за пропаганда или написано от неосведомени хора, които не знаят нищо за тази част от света, но само защото принадлежат към “чичо Сам” са си мислели, че всеки трябва да им вярва. Това беше и времето, в което реших да започна „блогването”. Промених темите, за които съм свикнал да пиша, за технологии и наука, и Палестина, Ирак, религията и човешките права както и други постове заеха моята начална страница.
Моята цел беше- и още е – да помогна на повече хора да знаят истината за онази част от света  по-точно отколкото, слушайки и четейки за нея от някой, чийто крак не е стъпвал на тази земя или са чули историята от друга страна, където някой контролира медийте.

Аз: Смятате ли, че интернет е начинът, чрез който хората ще чуят гласът на палестинците, че това ще ги накара да се замислят за проблема?

Г-н Сабах: Да! Разбира се, това не е ултимативен метод, но е единственият възможен за момента. Мислейки кой контролира и цензорира медиите, за да се скрие истината за палестинската история и всекидневният терор  в окупираните територии, разбирам, че нямаме  друг шанс освен да ползваме всички възможни ресурси. Интернет е един от тях и за щастие той е едно от главните информационни средства в днешно време, а ние трябва да го използваме внимателно и предпазливо.

Аз: Как се пише такъв блог? Трудно ли е да се подържа?

Г-н Сабах: Развитието и подържането на нещо като блоговете не е особено лесно. От една страна финансовите ресурси са необходими, от друга постоянно трябва да се държи далеч от хакерски атаки, за които можеш само да предполагаш откъде идват.

Аз: Близкият изток е като врящо гърне. Как описвате страните в конфликта?

Г-н Сабах: Близкият Изток винаги е бил врящо гърне, и сигурно ще се запази така десетилетия наред, защото има стратегическо и главно значение. Всяка сила иска да има част от Близкия Изток във всякаква форма и на всяка цена. Нека не забравяме и религиозното значение на този регион. Тук е центърът на трите световни религии- юдеизъм, християнство и ислям. По тази причина всеки по света има поглед върху тези места.

Аз: Наистина ли САЩ имат влияние в тази част на света, или Европа остава главният партньор?

Г-н Сабах: Влияние не е точната дума, вярната е – контрол. За съжаление главно тази част на света вижда Европа слаба в своето влияние, заради контрола на Америка. Диктатурата подържана от Щатите цели да запази тази част от света размирна, така че да могат да задържат контрола. „Разделяй и владей” и „ организиран хаос” са двете политически игри, играни много успешно от USA и нейните вътрешни и външни подръжници.

Аз: Не знам дали знаете нещо за България и нейната външна политика. Държавата е член на НАТО и съюзник на САЩ. Смятате ли, че пътят поет от българските политици е грешен, че България загуби връзките си с арабския свят?

Г-н Сабах: Не всичко! Ние не смятаме, че да  имаш връзки с Америка е лошо, но сляпото следване на американската политика е. България, както и всяка друга страна, има интерес от тази международна политика независимо какво я прави успешна, въпросът е да има баланс между държавите и да не представлява сляпо следване.

Аз: Нарочно не засягам въпроса за Израел. Който иска може да прочете достатъчно във вашия блог. И все пак само Израел ли трябва да направи нещо за мира? Подкрепяте ли някоя фракция сред палестинците?

Г-н Сабах: Няма да кажа „Израел трябва”, и двете страни трябва да работят за едно крайно решение. Друг вариант няма да удовлетвори никой. Израел в своята основа е расистка страна, което няма да се промени. От палестинска страна ние също имаме крайни виждания, както в Израел. За нещастие не виждам управление с кураж за мир . Съществуващото палестинско управление на Западния бряг е достатъчно слабо, за да не може да убеди палестинците за преговори с Израел. От друга страна ХАМАС в Ивицата Газа не се отнася с грижа за обществото и организацията му, а и няма ясно предложение за мир. От израелска страна  нещата са още по-зле. Така че не виждам мир в близко бъдеще. Имаме нужда от смели лидери и от двете страни.

Аз: Наистина добри думи. Много съм впечатлен от вас, интересно ми е – какви са вашите планове за близкото бъдеще?

Г-н Сабах: Ще продължавам да защитавам възгледите си. Няма да се спра и за момент да показвам на света военните престъпления на Израел, ставащи всеки ден. Ще работя повече върху това да приобщавам повече автори да публикуват и се надявам, че нашите думи ще постигнат по-големи успехи.

*  *  *

*Хайсам Сабах е палестинец, роден в Кувейт, а понастоящем живее в Йордания. Завършва образованието си в Институт по технологии в Бирла, Индия. В момента работи като мениджър в телекомуникационния гигант Zain, а в свободното си време публикува в своя професионален блог. Днес неговата страница е една от най-посещаваните в арабското интернет пространство, а фактът, че пише на английски своите постове го прави известен и много отвъд Близкия изток.

Благодаря на г-н Хайсам Сабах за отделеното време. Вие може да прочетете неговите статии на адрес www.sabbah.biz .

София, България

Comments are closed.