Смъртното наказание в днешни дни-причини и предпоставки

Wikipedia
Смъртното наказание в различните държави.Източник: Wikipedia
  • синьо: отменено напълно смъртно наказание;
  • зелено: отменено за всички престъпления, но приложимо в определени ситуации, например военно положение;
  • оранжево: не отменено със закон, но на практика не се прилага от 10 години;
  • червено: прилага се в определени случаи.

Смъртното наказание все още съществува в някои страни по света. За съжаление повечето от тях са в Близкия изток и Азия. Донякъде разбирам това, поради няколко причини.

1.Правните системи в тези страни са архаични. Използват се похвати от преди векове, които са стряскали населението и тогава.

2.Липса на желание за промяна в системата -явно такава, каквато е сега, помага на правителствата да държат населението в постоянен страх.

3. Често се използва традиционно право, а не модерно.В много случаи дори не е на религиозен принцип, а на традиционен.

4.Като причина за смъртно наказание виждам огромното население, липсата на демократична традиция и невъзможността да се контролира масата, освен със силови методи.

За мен е безумство да има смъртно наказание в днешно време. Въпреки това, който е посещавал Азия може да каже, че без силови мерки не може да се контролира едно огромно население. В този смисъл т.4 от изброените е много реална. Колкото и безумно да звучи, това е една от главните причини да има смъртно наказание в азиатските страни.

Обърнете внимание на чл.2
Обърнете внимание на чл.2

Липсата на демократична традиция (в доста случаи дори липсва дума за демокрация) е съществена причина все още да има подобен вид наказание. В Азия, принципите на демократичното управление са напълно непознати и самите народи не могат да ги възприемат. Пример е Ирак, където САЩ опитват да наложат демократичен режим, но очевидно няма да стане. От векове начинът на изпълнение на властта е един и същ, и едва ли ще се промени. Говорим за различен тип мислене и народна психология.

Отделно голям проблем е населението в Азия. В повечето страни има свръхраждаемост, което води със себе си множество последици, както върху обществото, така и върху правната система в съответната страна. За да се контролира редът в една страна с милионно население (Китай е с няколко милиона население още Средновековието, когато в Европа са били толкова) трябва да има и строги правила, които насят със себе си съответното наказание. Демокрацията действа върху малка група хора, затова е неприложима в страни, като азиатските. Това включва и липса на клаузи, подобни на Чл.2 от Fundamental Rights of the European Union.

Брой на смъртните наказания в света през 2007г.

Китай 470+ (по други данни 5,000)
Иран 317+
С.Арабия 143+
Пакистан 135+
САЩ 42
Ирак 33+

Освен в Азия, смъртно наказание съществува все още и в САЩ. Като изключим причината за липса на демокрация, всичко останало се отнася и за САЩ. Огромно население, емигранти, различни етноси. Всичко това е причина да има смъртно наказание в страната. Към днешна дата в САЩ се прилагат следните смъртни наказания:

В последните десетилетия множество страни отменят смъртното наказание в своите правни системи. През 1978г. Испания отменя смъртното наказание. През 1981г. Франция прави същото. През 1990г. над 40 страни отменят наказанието, в това число Азърбейджан, Албания, Ангола, Армения, България, Великобритания, Хонк Конг,Гърция, Грузия,Ирландия, Италия, Канада, Кипър, Молдова, Туркменистан, Хърватска, Сърбия, Словения,Румъния, Полша и др.

Както се вижда, много от съвременните страни са имали смъртно наказание в системите си. Доста от тях тепърва се отървават от този бич за правната система. Може би е нормално за обществото да се държи изкъсо. Факт е обаче, че в много азиатски страни това наказание все още присъства. От арабските страни единствено С.Арабия и Ирак прилагат наистина това наказание, в останалите от Близкия изток присъства по закон, но от няколко години не се е прилагало. В Израел също има смъртно наказание за бунтовници, национални предатели и нарушения, които застрашават националната сигурност.

Comments are closed.