Архиепископ Ханна:"Християните трябва да подкрепят палестинците."

На 4 декември т.г. се отбеляза ежегодното честване на Деня за солидарност с Палестина. По традиция трябваше да е на 29 ноември, но по стечение на обстоятелствата не стана така. Събитието се отбеляза в Парк-хотел Москва.

За мен беше изключително приятно да получа покана да присъствам, като използвах това и, за да видя “накъде вървят нещата”. Честно казано бях предубеден, тъй като на такива срещи нищо не се говори, освен празни и общи приказки. Така или иначе присъствах, и както разбрах след това, имаше защо.

Имаше много гости, официални и неофициални, видео материали и раздаване на палестински шалове. Сред официалните гости бяха Хенри Джаклин, представител на ООН за България, посланикът на Палестина, посланикът на Алжир, представители на Министерство на външните работи, Председателят на парламента Георги Пирински и разбира се -представители на различните арабски общности в България.

Направи ми добро впечатление, както на всяка такава среща, че церемонията започна с химните на България и Палестина, като хората посрещнаха еднакво добре и двете национални песни. Почти веднага, в началото на конференцията, се излъчи видео обръщение от същия ден, на главата наПравославната църква в Йерусалим, аталлах Ханна . Думите му ми направиха силно впечатление, затова записах една част от тях. Докато говореше от екрана, никой не помръдна.

Нашата кауза, нашият народ е взет на прицел от 1948г. И днес той продължава да страда. Отправяме призив към всеки вярващ на тази земя за подкрепа. Ако сте истински християнин, трябва да подкрепите палестинците. Трябва да бъдем на страната на онеправданите, на слабите(…). Палестина е земята на Иисус и трябва да подкрепим тези, които не са го предали. Трагедията на Палестина не е просто политическа криза . Ние палестинците, християни и мюсюлмани, сме живеели заедно векове наред. Окупацията не прави разлика между християни и мюсюлмани.

Блокадата на Газа и варварската агресия срещу нея доведе до неописуема хуманитарна катастрофа. Агресията взема на прицел всички синове на народа, без да прави разлика между християни или мюсюлмани, между джамии и църкви, а да не говорим за обстрела на домовете на гражданското население и обществените сгради.

          За съжаление мнозина световни лидери си запушиха ушите и си затвориха очите и устата пред ставащото. Буди съжаление също, че някои световни лидери се обявиха в подкрепа на тези варварски военни действия, а някои дори оправдават извършваното от окупатора.

И тук идва ролята на църквата – да работи за пробуждане на човешката съвест и в подкрепа на угнетените наши братя в Палестина като цяло и в Газа в частност. Църквата разполага с голяма морална и духовна мощ и е в състояние да изиграе важна роля, за да се променят много от слабите и малодушните позиции на този свят.

Работете с цялата си решимост и твърдост за прекратяване на това клане, чиито жертви – загинали и ранени – са вече хиляди. И нека гласът на Църквата да заклейми и отхвърли действията на Израел срещу нашия народ. Не оставяйте този народ да умира сам от глад, мизерия и нищета и над него да се изсипват най-модерни снаряди и боеприпаси, които изпепеляват и сухото, и зеленото.

Наистина силни думи, които имат много истина. За Израел няма значение дали си християнин или мюсюлманин. За войската има значение само от коя страна на Стената живееш. Може би трябва да се замислим коя страна да вземем, щом един архиепископ, и то на Йерусалим, призовава за подкрепа на палестинците.

Георги Пирински също направи голямо обръщение от името на парламента, като се отличи изказването:

От мое име и моите колеги искам да се обърна къмвас на този ден, когато в цял свят хората изразяват подкрепата си за Палестина(…) На този ден всички ние трябва да подкрепим свещената кауза на този народ.

Пирински нарече също така палестинците – “палестински приятели”. Много голям жест от негова страна. Силно изказване имаше и от страна на Хенри Джаклин:

ООН ще изиграе докрай ролята си в търсенето на мир(…) Вече повече от 60 години палестинците са лишени от своите основни права, от правото си на самоопределение и държавност.

Най-емоционално беше обръщението на новия посланик на Палестина. речта му беше подкрепена обилно с факти, познавайки обстановката. Интересно е, че той е бил само за няколко дни в целия си живот в Палестина, и то с руския си паспорт, който придобива от женитбата с жена си. Когато отива в Палестина, за да види къщата на майка си, той заварва там еврейско семейство. Може би този момент го е накарал да стане това, което е сега. Наистина му пожелавам успех.

В изказването си посланика изрече нещо, което мнозина обсъждаха след това на коктейла.

Левите сили трябва да се обединят, като алтернатива на ХАМАС и Фатах.

Какво иска да каже с тези думи? Това беше най-честият въпрос, който си задаваха присъстващите. За първи път посланик на Палестина не подкрепя някоя от фракциите. Може би защото самият той е от НФОП (Национален фронт за освобождение на Палестина), най-истинската организация в Палестина. той изказа също нещо, което ми остана в главата:

Ако бях индианец, израз на трагедията ми щеше да е нахлуването на европейците в моята земя. Ако бях негър -това щеше да е робството. Ако бях евреин – Холокоста. Ако съм палестинец, а аз съм палестинец -това е 1948г.

Факт е, че стандартите са двойни във всяко отношение. Изказването на посланика е напълно вярно за днешната действителност – ако беше който и да е друг народ, светът щеше да потъне в мълчание.

Беше припомнена мисъл от мемоарите на израелския първи министър при Бен Гурион Моше Шарет:

Ние трябва да се научим как да провокираме арабите да ни провокират, за да може да вземем повече земи, от тези, които се съгласихме да имаме сега.

Това, което е оставено като завет от Шарет към следващите поколения в Израел, става сега- арабите са разединени, корпуцията е плъзнала навсякъде, не прави изключение и Фатах. ХАМАС в този ред на мисли, прави услуга на Израел с действията си. Накрая ще си позволя да взема думите на посланика на Палестина, относно 29 ноември:

Един приятел ме попита:

-Добре, какво си пожелават самите палестинци на Деня за солидарност с Палестина?

Аз му отговорих:

-Пожелават си да няма повече Ден за солидарност с Палестина. Защото, ако още съществува, то означава, че окупацията не е престанала.

20 Replies to “Архиепископ Ханна:"Християните трябва да подкрепят палестинците."”

 1. Защо бъркате религията с човечността?!
  Един християнин , не би убил друговерец , не би сметнал ,че той заслужава страдание ! Един християнин би укорил начинът например , по който мюсюлманите преплитат войната с религията !
  Като човек християнина никога не би пожелал нечие страдание , не би се съгласил с нечия несправедливост ! Като християнин ,християнина не би приел чужда вяра , не би се съгласил с нея , за него религията винаги има значение и би била различие – толкова малко , че да не забрави човечността си и толкова голямо , че да не забрави себе си !

 2. Извннявай, но явно доста неща не си разбрала още.Първо ,че християни също убиват друговерци, но явно това ти е убегнало.Второ, че архиепископът на Йерусалим мисля, че е достатъчно ерудиран и достатъчно християнин, за да знае тези неща. Много ми е чудно как смесвате борбата на един народ с една единствена религия.Осведоми се колко палестинци са християни – цял Витлеем, по закон кметът на Рамала е християнин.Това не е борба на религия, а на народ.Държа да се прави разграничение, да се знае това,защото се говорят само едни и същи неща,сякаш записани на грамофонна плоча. И ако беше на събитието, щеше да видиш в очите на архиепископът цялата тъга от войната.Защото е прав – войната не прави разлика между религиите.И сега ти ще започнеш да ми обясняваш за исляма и т.н. С какво право ще го правиш ти и който и да е? познавате ли исляма,или само някой филм за него? С какво лице ще пишете за борбата на един народ, който може да е всякакъв но разбира много повече от съвместно съжителство между религиите.

 3. Явно не си разбрал поста ми и контекста в който съм използвала думата “християнин” ! Хора които се мислят за християни и правят лощи неща има, но това ,че съм християнка не означава ,че не съм съпричстна с страданието на тези хора!
  Войната на палестинския народ не се приема като борба за свобода именно ,защото се намесва религията ! Ако ХАМАС беше движение за съпростива , а не ИСЛЯМСКО движение за съпротива , нещата шяха да стоят различно !
  Болката на всички езици е еднаква ! Но проблем на палестинския народ е ,че пролятата им кръв не получава същата съпричастност както пролятата руска , еврейска и т.н. кръв! Проблем е на палестинските борци за свобода , че палестинската трагедия никога няма да бъде равна с Холокоста , за която целият свят съчувства , та дори се чуства длъжен ! Тъжно но факт !
  А за правото … С това право на християнка ,която има критики(меко казано) към ислямските борци за свобода и призивите им за джихад ! А скакво право ще ми говориш ти за Ислям при очерненото му лице ?! Твоите думи са ехо в прахта ! Очистете религията си , па тогава говорете кое как е и т.н. Това вижда света такива етикети слага ! Не всичко е манипулация ! Аз виждам исляма такъв какъвто се показва , не съм длъжна да чета корана ви !
  Мога да знам и да не знам много неща , но ти със своите знания , както вече бе писано -можеш да посочиш дупките , но не можеш да запълниш пропастите !

 4. Не мога да ги запълвам ,и не искам.Греховете са направени и затова са виновни арабите. Но ислямът в същността си е чиста религия,попаднала в политическите игри на разни хора.Затова сега е така положението,затова е такова лицето на исляма.Ако беше само религия, без политическа доктрина-щеше да е друго.
  Аз говоря с гордост за исляма, защото е религия, имаща за основа доброто, като всяка друга религия. Но не я смесвам с разни брадатковци от ХАМАС или подкупни изроди от Фатах.

 5. Но думите ти , които косвено оправдават тероризма като – реакция на отговор на редица политически ходове , борба за свобода или “промити мозъци ” и т.н. звучат като размито ехо в пропастта ,която арабите изкопаха !
  Аз съм християнка , не слагам религиите под общ знаменател и за мен исляма е лъжеучение ! В интерес на истината не ме и касае основата на исляма (въпреки ,че до някъде съм запозната ), касае ме само това което исляма създава , оставя и съпътства – това което вижда света ! А повярвай ми , това не е никак градивно !
  Жалко е ,че не си заложил максимално на българските си корени , не зная колко врати биха ти отворили , но поне нямаше да ги затворят ! Жалко е ,че си имал избор и си избрал да акцентираш на тази етническа и религиозна принадлежност , която не поражда във хората обективна оценка , а върви заедно с хилядите белези породени от тези преди теб и хилядите критики в често от случаите с основание !
  Дано си щастлив в избора си , макар че пътят към ада е осеян с добри намерения !

 6. Да, 30% от членовете на ислямското движение за съпротива Хамас са християни… ислямско ще да е…. 🙂

  1. Абе то човек като не прави разлика между нещата,какво да правим…Това Велики сили, това антиреклама,това външна намеса-тц, няма значение-едно се говори и това ни е удобно. На мен пък ми е през нещо за мнението за исляма – то няма абсолютно нищо общо със съпротивата на Палестина…Ама сега да обясняваме пак… Прав си приятелю, Марсилий -30% са християни, много ислямско движение е 🙂

   Мен пък ще ме е срам от религия, която смята себе си за най-великата, позволява толкова много тълкувания и секти и омраза.Изобщо….пф, истинските християни не биха говорили това,което се говори по коментарите в блога ми-Те фактически са останали в 4 век, след това всичко е политика.:)

 7. Ami ako shte 80 % hristiqni da ima dvijenieto se kazva ISLQMSKO dvijenie za suprotiva , koeto e dostatuchno ! Kakto i ako shte evreite da sa finansirali teroristichnite aktove na 11:09 2001 g , Al Kaida poe otgovornostta za atentata ! Negativno otnoshenie kum islqma ima i to s osnovanie ! A che vie obichate da si izvurtate neshtata e drug vupros ! Po dobre ne se izkazvai nepodgotven za hristiqnstvoto Ruslane , ti slagash vsichki religii pod edin znamenatel ! Ne znam ot kakvo bi te bilo sram , no v religiqta ti ima iznachalno dosta neshta ot koito trqbva da te e sram !

  1. Изобщо не ме е срам 🙂 Аз виждам хубавото, не лошото. Отделно аз признавам недостатъците на своята религия,докато вие не-факт.
   Уверявам те ,че съм започнат по.добре с християнсктвото, отколкото с исляма, поради факта , че майка ми е християнка и българка.Тъй че въпросът за незнанието ми мисля, че не е актуален.Отделно че избрах исляма късно.
   Християнството е с пъти по-добра религия в сравнение с исляма. Догмите и принципите на християнството са достойни за почит и неслучайно това е най-разпостранената религия в света.
   Но няма да стана християнин, въпреки всички плюсове на учението, докато виждам единствено озлобени хора.Иисус е оставил невероятен завет, който аз днес не виждам да съществува. Докато виждам хора, които са християни защото мразят исляма, а не защото следват християнските принципи, ще продължавам да защитавам каузата си и думите си. Видя ли, че това го няма, ще се съглася с вас.

 8. Виж Руслане на моменти много бъркаш нещата !
  Да ти гледаш положителната страна ! Да признаваш НЯКОЙ грешки , но дали просто защото нямаш избор – те са факти а ти се опитваш да си обективен ?!
  Все едно …
  Нашето виждане на “лошото” не е защото ние сме лошите в страшният филм , а за пореден път казвам – исляма така показва лицето си такъв го виждаме ! Като се почне от тероризма и се мине през акцентирането на ИСЛЯМСКИ/КО/КА и се стигне до джихада и неверниците ..! Исляма изобщо не е толерантен към Християнството , мюсюлманите са доста фанатични хора (голяма част ) . Не можем да сравняваме двете религии и недостатъците им !
  Аз поддържам отбранителна позиция ! От гледна точка на една християнка /християнин , какво трябва да ми е мнението за исляма изначално , (да ти покажа ,че не съм толкова “злобен” няма да броя специално в този случаи “рекламата” на исляма )?Да приветствам мюсюлманите с цветя и рози , че не признавате Исус ? Да тръгна да почитам мохамед ? Е няма да стане ! Имам открита критика към тази религия , за мен тя е лъжеучение ! Не очаквай някакви супер топли чувства към мюсюлманите , не очаквай нищо повече освен човечност !
  Аз съм християнка/християнин , не защото мразя исляма , а аз съм християнка/християнин и ЗАТОВА критикувам исляма !
  “Християнството е с пъти по-добра религия в сравнение с исляма. Догмите и принципите на християнството са достойни за почит и неслучайно това е най-разпостранената религия в света.”
  Не зная до колко си искрен в тези думи ! Но съжалявам , че имайки знанието си избрал исляма ! Все пак религията не са хората , църквите или поповете , вярата е тази която превръща писанията в религия !
  Християнството не е просто принципи и догми , Християнството е ясно обосновано :
  ” И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.

  3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.

  4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.

  5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.

  6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.

  7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край. ”
  Ако за теб дали мохамед или Исус – няма значение , то тогава няма и смисъл и наистина би ни било се едно каква религия изповядваш !
  Теди и Саня , хайде със здраве !

  1. Ще отговоря само с някои допълнения, защото не ми се спори с теб.

   1.Иисус се признава от исляма, написано е и в Корана и в хадисите (тълкуванията). Разликата с християнството е, че в исляма Иисус не е разпнат, защото Бог не може да бъде убит.

   2.Дева Мария също се почита в исляма. До 16 век има икона на девата в Мека, след което турците я претопяват. Друг факт и то скорошен – от тази година; сигурно си чувал за Мар Текла, Маалула в Сирия. Едно от най-святите места за християните. Всяка година идват поклонници да се кланят на Девата, включително и иранци, които снимах с камерата си.
   Ако говорим за ортодоксален ислям нещата стоят много по-различно от това,за което говориш ти. Ортодоксалният ислям няма общо,както виждаш с ислямизма,който и аз критикувам. Затова не намесвай исляма, като учение с една доктрина, като не се месят сектите с истинското християнство. Ако ще говорим за ислямизъм-нека го правим правилно.

 9. Исус го почитат като ПРОРОК ! Ние християните вярваме в ТРИЕДИНЕН БОГ ! Човече , има голяма разлика ! Ислямизма е роден от Исляма , ислямизъм който вилнее с бясна сила и искаш от мен да не го забелязвам , да го приема за манипулация ли ?! Еми и на мен ми омръзна ! В Християнството може да има секти , но Исляма е преплетен с насилие !
  Да не говорим за Исляма и за отношението му към жените !
  Абе.. дори като чиста идеология не го приемам !
  И все пак не можеш да сравняваш сектите в християнството с тероризма и фанатизма които са преплетени с Исляма !
  Как да ти го обясня по друг начин !
  Не усещащ ли негативното отношение на всички към тази религия ?! И има защо ! После ние сме лоши – не не сме лоши , обективни сме и не сме длъжни да четем корана или книгите ви !
  А и няколко пъти се написа , че според Християнството исляма е лъжеучение ! Какво не ясно има ?!

  1. Ааа не! Няма да търпя повече обиди! наистина границата отдавна мина и прекалено либерално е вече. Аз не обиждам и не го прави ти!

   Ислямизмът, както са го установили МНОГО по-умни от нас двамата ,е направен,ПРОИЗВЕДЕН! от западни правителства.И ако смяташ хора, като Едуард Саид, Ноам Чомски за нискоклафицирани, ще те разочаровам! Едно лъжа, повторена няколко пъти става истина! И ама много ,много ми е чудно,как векове наред,дори рицари били се срещу мюсюлмани, са очаровани от идеите му??? Изведнъж всички мразели исляма, дааа бе. Много хора си го харесват и нямат против него.
   Обиждате роднините ми, които са мюсюлмани и не са терористи, които работят като вас, имат деца и семейства и също! са жертва на ислямизма! Знаете ли какво е в арабска държава? Чували ли сте за Мюсюлмански братя – те тормозят самото население,хората не могат да живеят нормално, защото им пълнят главите с простотии. Никой не се замисли за това, че обикновените хора страдат от този бич!
   Моите роднини НЕ СА ТЕРОРИСТИ! АЗ НЕ СЪМ ТЕРОРИСТ! БАЩА МИ НЕ Е ТЕРОРИСТ!

 10. Ами хич не звучи добре ! Да не мислиш ,че им правя евала !
  Не искам да те обиждам ! Но за исляма няма две мнения , света не го обича особено ( говорим за цивилизования свят, ) (освен някой държави които предат с арабски държави заради материални интереси , да не мислиш че ви правят евала ) ! Дори в България , където хората не им пука особено не искат джамии , не си ли чувал някога от страни подмятания на случайни граждани “мани ги тия чалми ” ! Абе много добре знаеш ,че населението в християнските държави не гледа с добро око на исляма ! Не може масата да чете и да се интересува кое как е в основите му – едно лице се показва това тълпата коментира !
  Но дори да махнем имиджа на исляма как ще коментираш ,че според християнството е лъжеучение ?!
  Аз не толерирам исляма , не го приемам , не съм за джамиите ! Както и не бих отишъл в чужда страна да парадирам религията си !
  Не приемам това което исляма възпитава и поражда , за мен манипулациите с тази религия си казват думата а и има неща които изначално не ги приемам !
  Забелязах ,че няколко пъти намесваш турците и турското робство – ние за добро или зло 4 века сме си траяли кат п*чки , виж в 5тия вече сме почнали раздвижване ! Колили са ни и бесили заради вярата ! Гордея се че не сме се помюсюлманчили :
  “- Даваш ли, даваш, Балканджи Йово,
  хубава Яна на турска вяра?
  – Море, войводо, глава си давам,
  Яна не давам на турска вяра! ”
  И все пак и ние сме били поробен народ и ние сме търсели свободата си и сме пазили религията си но на знамето на Левски не е пишело “в името на Исус ” а “На уружие ” !
  Ако християните критикуват , юдеите се имат за избрани и не искат някой да приема религията им , те имат достатъчно самочувствие – ако някой се присъедини -добре дошъл !
  А мюсюлманите искат да помюсюлманчат света !
  Е нЕма да стане !
  Просто не мога да разбера какво не ясно има в позицията ми (която за твое съжаление споделят много хора ) и в какво ме убеждаваш !
  Не мен исляма ми е неприятен , лъжеучение , и от историческа гледна точка също ( с неприязън гледам на помаците ) ! Не бих убил или наранил човек заради религиозното различие , но такова има ” толкова малко , че да не забравя човечността си и толкова голямо , че да не забравя себе си !” !

 11. Религията е една. Версиите й са много. (Джордж Бърнард Шоу)

  @Сантра
  “Един християнин, не би убил друговерец, не би сметнал ,че той заслужава страдание !”
  Що е кръстоносен поход за теб? Да са обявили папата за психопат? Аз поне не съм запознат. Историята май познава достатъчно грозни случки маскирани зад религиите. И да го кажем така. Между религията и постигането на политически/икономически/каквито и да ти дойдат на ума цели като се използва религията за предтекст са неща различни като локум и локомотив.

  @теди
  “Ne znam ot kakvo bi te bilo sram, no v religiqta ti ima iznachalno dosta neshta ot koito trqbva da te e sram!”
  …мене пък ме хвана срам от тебе, че ги приказваш такива… “изначално”?! “трябва”?! Само съм любопитен… на какво основание си позволяваш да говориш така?

  @Сантра @теди
  Плюете по нещо, за което ми се струва, че имате информация само от новините. Това ваш’то си е див расизъм! Като толкова го разбирате. Обяснете ми на мен лаика – това християнско ли е?

  @Ruslan Trad
  Създавайки блог с такава тематика и познавайки българския консерватизъм трябва да си бил с напълно ясното съзнание, че ще има и такива коментари. Имам предвид, че различното мнение често пъти е неособено харесвано. Пиши. Не спирай да пишеш. Просто не го приемай лично, макар че милите дами станах доста груби и насочиха към тебе “свещения” си гняв…

  Накрая да взема да кажа нещо по темата, а не по коментарите: Войната не e начин да се реши кой е прав. Войната е начин да се реши кой е останал накрая.

  Поздрави
  Tsvetkoff

  P.S.
  Много грозно. Много!

 12. Ами ако пък мислиш ,че коментара ти е мн интелигентен и обоснован ! Първо аз съм М но май и това не си разбрал , второ аз имам позиция , не съм от типа хора ” тия ги разбирам ония ги разбирам , политиката , парите ” !
  Айде нЕма нужда ! Пределно е ясно на всички , че нещата не са черни и бели , но изведнъж исляма е чиста религия а аз съм консервативен !
  Ти защо не проследиш коментарите ни и към другите статии , мисля че сме отговорили на въпросите ти ! Друг въпрос е дали ги приемаш или не !
  Плюя по всичко което не ми изнася и не харесвам !
  Как само извърташ нещата , разбрал не доразбрал , прочел -не допрочел и си даваш оценките за мене !
  “Що е кръстоносен поход за теб? ”
  Някой да ги е отрекъл или може би и ти като Руслан не си разбрал контекста на използването на думата Християнин !
  И пак за пореден път трябва да се повтаряме – не отричам ескалациите и крайностите във всички религии , но за мен сравнение с Исляма не може да се прави в това отношение !
  Да не говорим , че в кръстоносните походи , вярата е била само претекст !
  Докато из между ” чистия ислям ” има едни лоши брадати чичковци , примерно да вземем така известният Бен Ладен , който е имал доста добри финансови възможности и социален статус пък виж кви ги дрънка на американците ” Станете мюсюлмани за да нямате проблеми ” размахва там пръст , нагърбил автомат и после пак Алах, Алах ..
  ОО, пардон това е груба манипулация !
  Също е манипулация ,че са ни потурчвали ! Целия свят е луд , милия ислям е за ожалване , гледай как се отнасят , той седи кротко а целия мръсен свят го оплюва неоснователно ! Всички палим бомби и оставяме писма – чалма е пипала тука !
  Хаха смях в залата ! Така по добре ли е ?! Са вече няма те е срам !
  А отношението на исляма към жените хаха са кажете ,че като богини ги гледат ! Знаеш ли по кво се познава възрастта на жена в Сауди – по напуканите пети !
  Само погледни Сауди и не ми говори за ислям – или това не е ислям ! И Мека не е Мека хаха ! Всъщност като казах Сауди дали все още там е забранено на жените да карат коли и дали изобщо жените могат да дишат без да питат? Дали могат да посещават християни тази страна ?!
  Проследи постовете ни там има достатъчно ясни аргументи – какво защо и как ! Все пак това си е наше мнение , не го налагаме ,но не можете да го промените !
  А за срама .. ми нека те е срам ! И мене ме е срам от такива , които нямат позиция а си мислят ,че разбират ! Аз имам позиция и мнение и го заявявам , това че не ви изнася си е лично ваш проблем !

 13. Ама мн сте ми интересни – какво искате да ни убедите ! Повишаването на тона в нашите коментари идва от това , че вие ни карате да повтаряме едно и също правейки се че не се го прочели и задавате глупави въпроси ! Да в Исляма има много неща от които човек може да се срамува , дори едно от тях е отношението на религията към жената ! Изначално и на мен не ми допада исляма – принципите и догмите му ! И това не ме прави християнка , а не ги харесвам понеже съм християнка ! А и от човешка гледна точка също !
  Толерантността не е съгласие , а моята толерантност е равна на човечност ! Но в личните си принципи и религиозни убеждения исляма не фигурира , той е лъжеучение !

 14. @теди
  Аз не разбирам. Не съм твърдял, че разбирам, няма и да твърдя, че разбирам докато не започна да разбирам. Да не обсъждаме обаче кой по колко и от какво разбира, защото превръщаме темата и коментарите в бойно поле, на което да си почешем езиците, да се поджафкаме като хлапета. Няма връзка със статията.

  Става дума за малко (мъничко) толерантност и възпитание.

  Зададох ти въпрос.
  “на какво основание си позволяваш да говориш така?”
  На основанието имам радикално мнение, защото съм националист поне да беше казал?

  Християнство към кръстоносен поход не мислиш ли, че се отнася точно както ислям към Бин Ладен.

  “Все пак това си е наше мнение, не го налагаме, но не можете да го промените!”
  Аз лично не се и опитвам, не ми влиза в работата пък и не виждам смисъл. Не забелязвам и някой да се опитва да променя нечие мнение. Просто ми стана грозно, че изразяваш мнението си по начин, който е твърде агресивен.

  “И мене ме е срам от такива, които нямат позиция а си мислят, че разбират!”
  Прощавай. Извинявам се и ако съм те засегнал с нещо.

  @Руслан Трад
  Спирам да ти цапам блога. Няма да коментирам повече.

  Поздрави
  Tsvetkoff

 15. С основание на принципите си – на това ,че съм на ясно с позицията си най -малко! С основание на това ,че съм несъгласен към някой неща и аз имам критики към Исляма !
  Не съм някакъв който завуршва на ист , просто това е моето мнение , а тона се повишава наитина от това , че пишеш – исляма за мен е лъжеучение , а от среща ти се отговаря – то има за основа добро като всички религии !
  Как да обясня , че за мен има значение кой и по какъв начин признава Исус ! Има значение за мен самия ! Колко пъти трябва да се повтаря за религиозното различие ?! Толерантността не значи съгласие и когато повтаряш едно и също нещо сто пъти и когато не виждаш отсреща разбиране в смисъл – ок тва е твойно мнение за тебе исляма може да не възпитава хубави неща и т.н. няма как да не станеш агресивен !
  Още повече , че когато мнението ти е обсновано на факти от реалността , а опонента се измъква като извърта нещата !
  “Християнство към кръстоносен поход не мислиш ли, че се отнася точно както ислям към Бин Ладен.”
  Ами и да и не !
  При кръстоносните походи вярата е била само претекста , което естествено не оправдава нещата !
  Докато Бен /Бин Ладен наистина е имал доста добър социален статус и водещото е било първо вярата !

Comments are closed.