Израел на път към ЕС

Словенският външен министър Димитрий Рупел и министър председателят на Израел Ципи Ливни.

В понеделник (8 декември), 27-те министри на външните работи на ЕС гласуваха единодушно за “награждаване” на преговорите с Израел, след 18 месеца дискусии по въпроса. Най-важните решения от съвета са:

1.Израелският премиер да се среща три пъти в годината с 27-те министри на държавите членки на ЕС.

2. Израел и ЕС трябва заедно да разработват програми за справяне с проблеми, като мирният процес в Близкия изток, заплахата от Иран и организираната престъпна мрежа.


3.Допълнителни срещи, когато е необходимо, между израелския министър-председател и неговите европейски партньори.


4. Възможност за Израел да участва в програми на ЕС.

Съветът заяви, че преразглеждане на отношенията с Израел ще  има напълно, ако се спазва “демокрацията, зачитането на човешките права, върховенството на закона и основните свободи.”

Първата среща между лидерите на ЕС и Израел ще бъде през април 2009г. Въпреки, че френският министър на външните работи Bernard Kouchner заяви, че решението няма политически характер, то все пак ще доведе неименуемо до последици в политическия живот в Европа и Близкия изток.

Съществуват много доказателства, че най-вероятно Израел е участвал пряко във вземането на решенията на Съвета. Министър-председателят на Израел Tzipi Livni посети миналата седмица Брюксел, където лобираше за решение на ЕС. Точно поради това планът за мирния процес с Палестина остана настрана. Преди това, петима министри – на Белгия, Ирландия, Кипър и Малта – отказаха да подпишат споразумението, без да има ясно намерение относно мирният процес.

Много обществени организации в Европа реагираха остро на решението на ЕС относно Израел. Мнозино смятат, че приемането на Израел без ясни условия е грешно. Освен това, ЕС нарушава собствените си думи – “демокрацията, зачитането на човешките права, върховенството на закона и основните свободи.” – тъй като Израел няма намерение да спре окупацията или блокадата на Газа.

На 4 декември Европейският парламент гласува да се отложи приемането на плана за действие с Израел, като изтъкна, че:

“Докато израелското правителство не покаже сигнали, че ще преустанови операциите си, ЕП не е готов да гласува.”