Браво студенти!

Браво на студентите!

Днес се организира шествие в Студентски град, породено от убийството на студента по медицина Стоян Балтов. Това е един от малкото пъти, в които виждам, че има проблясъци на обществена позиция в България, от младите хора.

News.bg
Студентите организират шествие в Студентски град.Източник:News.bg

Ставащото в Студентски град е нещо, което рано или късно щеше да се случи. Общежития, които показват на младите отношението на управниците към тях, мръсни улици от многото строежи в района на Студентски, дискотеки, в които повечето първокурсници се “разбиват” наистина много, а докато завършат виждат колко много са грешали в преценката си. Но до тогава вече са ги измамили достатъчно. А сега убийство. Впрочем в Студентски град насилието не е новост – не рядки са случаите, в които студенти се бият по между си, пиянски схватки и т.н. Има и изнасилвания, господа управляващи, ако не знаете. Само че в повечето случаи хората ги е страх да си признаят. И защо да го правят?

Убийството на С.Балтов запали макар и малка, искрата на несъгласието с всичко ставащо в квартала на студентите. И имат право -това е мястото, където живеят, мястото , което делят с колеги няколко години – с какво право някой пиян некадърник ще нарушава това? Аз, като студент -подкрепям действията на колегите си. Инициативата подета от Медицинския университет се надявам да срещне подкрепа и сред други университети. Надявам се много хора да се включат в шествието, за да се покаже мнението на студентите, което не се чува от много, много години!

Днес Столичният общински съвет ще заседава извънредно. Целта е да се набележат конкретни мерки за по-ефективната работа по опазването на обществения ред в София.

Дано ТОЗИ ПЪТ се вземе решение. Аз смятам, че студентите прекалено дълго чакахме някой да ни свърши работата. Стоим и нищо не правим! Ето защо това шествие трябва да послужи за пример как се защитава позиция, особено ако твой колега е заплатил безхаберието  със своя живот!

Мир на праха на Стоян и успех на корегите му в това да защитят правата си!

3 Replies to “Браво студенти!”

 1. Мисля, че щеше да има много повече присъединили се, ако беше извън работно време. Много хора не успяхме да дойдем… А аз исках. Колкото повече хора, толкова по-голямо “стряскане” за тези, които трябва да вземат мерки..
  Дано нещата да вървят към по-добро..

 2. Нещо не ми е ясно и с риск да ме разчлените ще си кажа мнението. 😀

  Така както е описано в поста въобще не става ясно за какво протестират. Тези които се бият помежду си са студенти, не идват полицаи от държавата да ги бият. Дискотеките се строят, защото студентите ги посещават. Никой няма да се наеме с бизнес, от който не може да печели. Улиците май пак студентите си ги цапат след като това е техният квартал, не вярвам да идват от другите квартали специално да им цапат на тях.

  „не рядки са случаите, в които студенти се бият по между си, пиянски схватки и т.н.” – тук с какво са виновни управниците? Сигурно ще кажете „не се намесват”. Да и ако се намесят ще трябва да има патрул на всеки 100 метра и като полицай се намеси в някой бой и удари някого за да ги разтърве пак държавата ще е виновна, защото праща „лошите ченгета да бият бедните деца”. Трябва ли непременно да има камери и охранител на всяка крачка, че студентите да не се самоизбиват? Защо не потърсят причината в себе си? Това че няма полицай наблизо значи ли, че е разрешено да биеш другите?

  „дискотеки, в които повечето първокурсници се “разбиват” наистина много, а докато завършат виждат колко много са грешали в преценката си.” – това пак ли е грешка на държавата или липса на разум у тези студенти? Защото на мен ми изгледжа, че те сами избират да го правят и не идва някой министър да им казва „пийте и са бийте”. И ако управниците са виновни, че не спират строежите на дискотеките, то пак ще кажа, нямаше да се строят, ако няма клиенти. И все пак тук не оправдавам напълно виновните, които се занимават с това.

  Според мен студентите трябва да протестират срещу колегите си, защото всичките им проблеми идват точно от тях. Държавата лесно ще изпрати служителите на реда, но студентите пак ще протестират срещу тях, защото „ще ги ограничават, ще ги бият”.

  Студентите са си виновни за повечето неща, защото би трябвало да са достатъчно разумни и такива неща да не се случват. И все пак те си се държат като селяци, напиват се и се убиват, обират и изнасилват. С какво е виновна държавата, че „толкова им е акъла”?

  И с това не искам да кажа, управниците невинни, студентите виновни. И двете страни имат достатъчно заслуги за случващото се, но студентите не са тероризирани от „някаква външна сила” а от самите себе си.

  С това сигурно си подписах смъртната присъда, защото пак съм несъгласен с общото мнение 😀 Преди да правите революция първо се опитайте да разберете всички причини, а не само „държавата е виновна защото това и онова”.

 3. Съчувствам на роднините и приятелите на убитото момче, но това няма никаква връзка с анархията, която цари в тази (извинявам се) помийна яма в София. За 8 години в този град, съм посещавал това място по лична иницатива под 5 пъти, дори и в студентските ми години – аз все пак не съм учил или живял там, а в Младост.
  Както и Петьо отбелязва – кой ще строи заведения, ако те няма да се посещават? И какво беше написано другаде – и библиотеки да направят, кой ще ходи в тях?! Факт е, че хиляди студенти подминават мизериите с безразличие, и съответно правят и те такива.
  Не оспорва протеста, но категорично не съм съгласен с адреса на омразата за този конкретен случай. Това е моето лично мнение разбира се.

Comments are closed.