Младите израелци казват "НЕ!" на армията

От известно време в Израел има течение на младите, което се бори за намаляване на службата в армията. Те отказват да са войници, заради това, че не приемат начина на воюване и, че армията спира развитието ми в професионално естество.Те имат свое сдружение, наричано Шминистим.

Кои са основателите:

Tamar Katz

Име: Tamar Katz
Години: 19
Град: Tel-Aviv

Първа присъда: 28 септември – 10 октомври 2008 (12 дни)
Втора присъда:
12 – 30 октомври 2008 (18 дни)
Трета присъда: 1- 22 декември 2008 (21 дни)


Yuval Ophir-Auron

Име: Yuval Ophir-Auron
Години: 19

Първа присъда: 24 ноември – 5 декември 2008
Втора присъда: 7 – 14 декември 2008


Raz Bar-David Varon

Име: Raz Bar-David Varon
Години: 18

Първа присъда: 3 – 21 ноември 2008 (18 дни)
Втора присъда:
24th Nov. – 30th Nov. 2008
(в момента е в затвора)


Omer Goldman

Име: Omer Goldman
Години: 19
Град:
Tel-Aviv

Първа присъда: 22 септември – 10 октомври 2008 (18 дни)
Втора присъда:
12 – 24 октомври 2008 (10 дни)


Mia Tamarin

Име: Mia Tamarin
Години: 19
Град: Tel-Aviv

Първа присъда: 28 септември – 10 октомври 2008 (12 дни)
Втора присъда: 12 – 24 октомври 2008 (12 дни)
Трета присъда: 5 – 23 ноември 2008 (18 дни)


Sahar Vardi

Име: Sahar Vardi
Години: 18
Град: Jerusalem


Първа присъда: 25 – 31 август 2008 (6 дни)
Втора присъда: 12 – 30 октомври (18 дни)
Трета присъда: 3 – 21 ноември 2008 (18 дни)


Udi Nir

Име: Udi Nir
Години: 19
Град: Tel-Aviv

Присъда: 21 август –  7 септември 2008 (18 дни)

Публикувам писмото на участничка в сдружението,написано към Мари Ризо ( http://palestinethinktank.com/author/mary-rizzo/ ).

За първи път влязох в затвора на 23 септември и бях там 35 дни. Късметлийка съм, тъй като след 2 пъти лежане по затворите, получих медицинско за освобождение от казарма. Но аз съм само една. В момента, когато четете това, много от приятелите ми ще са в затвора. Причината? Ние отказваме да  бъдем включени в армията, тъй като не ни дава никакво бъдеще, освен -професия.

Израстнала съм с армията. Баща ми беше заместник-началник на МОСАД и виждах сестра ми, която е 8 години по-голяма от мен, как служи в армията. Като по-малка исках да бъда войник. Живях толкова много с военните, че никога не съм се питала дали искам да бъда нещо друго.
По-рано тази година, аз отидох на демонстрация в Палестина. Баща ми винаги ми е казвал, че армията е там, за да ме защити, но повреме на мирната демонстрация израелски войници откриха огън по мен и приятелите ми. Бях шокирана и уплашена. Видях истината. Видях реалността. Видях, че най-опасното нещо в Палестина са точно израелските войници, хората , които би трябвало да ме защитават.

Когато се върнах в Израел, аз знаех, че сме се променили. И така, аз се присъединих, заедно с редица други младежи-евреи, към отказа да служим в армията – наричаме се Шминистим. На 18 декември ние организираме Ден за действие в Израел, решени сме да покажем на всички, че има широка подкрепа за спиране на култа към армията и войната. Ще се присъедините ли към нас?

Войната е плашеща, но още по-плащешо е как собствената ти държава те затваря в затворите, защото не искаш да си войник. С армията много млади хора се ограничават и тяхното развитие бива спряно. Защото в Израел да си войник, означава да си години наред обвързан с армията.

Последният път, когато излязох от затвора, аз отидох да видя баща си. Опитахме се да не говорим за политика. Той се грижи за мен, като дъщеря, но не иска да чуе моите виждания. Защото е военен.
Присъединете се към младите израелци, които не искат да бъдат войници. Повярвайте в Шминистим.

С благодарност, Омер Голдман

Тел Авив, Израел

3 Replies to “Младите израелци казват "НЕ!" на армията”

  1. Наистина, време е в Израел да настъпи мир, а мирът зависи не само от Палестинците, а и от Израел (повече дори), а дългият срок на военната служба изкривява мисленето, завирусява схващанията, прави невъзможно да погледнеш на нещата от всички гледни точки, пречи на това, да видиш нещата и през погледа на отсрещната страна, кара човек само да вижда врагове, създава нагласи за унищожение!
    Колко е хубаво, че има млади хора, които дръзват да променят нещата! Предполагам, че също така им коства и съмнения – дали не предават родината си, дали правят добре, че не следват по пътя на родителите си – то в същност, би трябвало да са наясно, че този път води до продължаване на една жалка история, изпълнена с пролята кръв, страдания и с насаждане и отглеждане на омраза. А е казано – каквото посееш, това и ще пожънеш! Тоест, тази история не би имала край, ако няма момчета и момичета като тези…

  2. Аз имам по-различно мнение от гореизказаното. Може и да ви прозвучи крайно, но аз ги намирам за лицемери. Те са част от машината Израел и единственото нещо, което могат да направят за палестинския народ е да емигрират от окупираните земи. Дали не могат да го направят според вас? Защо не напуснат земята, която бащите им са напоили с кръвта на невинни хора, а вместо това се правят на бунтари. Защо не напуснат държавата, която им предоставя хубав и лесен живот за чужда сметка? Стоят по 2-3 седмици в някакъв затвор и после уж излизат с променено мислене? Дори хипотетично да приемем, че голяма част от младите хора (евреи) в Израел биха се запалили по тяхното “движение”, кой може да каже колко биха служили в армията? Дали без тези 5-6-10-100 човека армията на Израел ще стане по-слаба или ракетите ще станат по-малко?
    За мен има само един изход от ситуацията – всички пришълци окупатори да отидат там откъдето са дошли. Само тогава ще възцари мир по палестинската земя.

    Свобода за Палестина!

  3. Палестина това е Йордания -с 70% палестинско население,а тези които сега искат да направят отделна дължава са същите палестинци навремето ,които вдигнаха бунт срещу крал Хюсеин и за да не ги избият Израел ги пусна на негова територия..Та.аа пусни го под миндера…Учи историята пич..

Comments are closed.