Отворено писмо по повод на предаването "Глобусът" на bTV

На 6 декември 2008г. по БТВ се излъчи епизод от предаването “Глобусът”, посветен на Израел. То предизвика силни емоции, последваха множество коментари, особено в средите на арабистите в България, ориенталисти и обикновени граждани, възмутени от информацията, предоставена в предаването.

Аз съм почитател на “Глобусът” и често да си кажа, гледах го от началото му, още като беше старата водеща. Но сега то има друг облик, а предаването от 6 декември т.г. тотално ме отказа да го гледам скоро. Водещата Карина Караньотова допусна множество грешки в представянето на Държавата Израел, които са недопустими за предаване в подобна медия. Сякаш гледах реклама на Израел, в което няма лошо, но ако е направено както трябва. Допуснатите грешки в смисъла на липса на обща култура, направи предаването неприятно.

В резултат на това, видният арабист Мая Ценова, реагира подобаващо и навременно. Аз лично ще следя развитието на въпроса, като през това време ви предоставям и отворените писма на г-жа Ценова до предаването. В момента тече подаване на жалби, заради неспазване на медийния етикет. И с право, аз и моите приятели подкрепяме искането за извинение, най-малкото, заради допуснатите груби грешки. Ето и резюмета от писмата:

***

Отворено писмо по повод на предаването „Глобусът” на БТВ от 6 декември 2008 г-първа част

Толкова е приятно да пътуваш и да поглъщаш света с широко отворени очи! Да тръгнеш „с отворено съзнание” да научиш повече за света! И как така се случи, че при толкова отворено съзнание успя да забележиш само едната половина от разкрилия ти се свят?

Картината, която ни показа съпровождащата те камера в Израел, наистина убедително илюстрира беглата бележка на туристическия мениджър, че „честите конфликти, които слушаме по новините” не бива да бъдат повод за безпокойство у пожелалите екзотично пътуване дотам. Всъщност конфликтът е един единствен, само че той продължава вече повече от 60 години. И в историята, географията, етнологията, социологията, културологията на този конфликт има толкова много истини, които трябва да се знаят, но умишлено се премълчават – и така той се свежда до второстепенен план, до фон, който засилва приключенската екзотика на пътуването.(пълен текст)

Отворено писмо по повод на предаването „Глобусът” на БТВ от 13 декември 2008 г-втора част

И така, смятам за свой дълг да добавя поне част от липсващата достоверна информация, защото явно Вашето предаване има зрители, доверяващи се на думите, с които самите вие се представяте на сайта на bTv: „Екипът се стреми да подбира най-интересното от морето от информация”, а „Пътуването е време да видиш природата и красотата или… истината за живота, какъвто е!” (отново запазвам оригиналната пунктуация).

Не знам каква точно е истината за живота на доверчивите зрители на „Глобусът” – със сигурност за повечето от тях той едва ли е толкова лесен, че да си позволят лукса да разсъждават за страданията на други народи. (внезапно се сещам за желанието на Левски да иде „при други народи”…) Но истината за живота по Светите места такъв, какъвто е, изобщо отсъства от екрана на bTv.

Е, хайде пак да попътуваме с теб, Карина, и да проследим онова, което се опитваш да ни внушиш. „Когато излезете от Ерусалим в посока изток, веднага ще попаднете в Юдейската пустиня.” Нека уточня, че в случая наименованието на пустинята идва не от юдеи, а от древното царство Юдея, с името на което в днешен Израел упорито наричат Западния бряг на р. Йордан, за да избегнат термина, с който резолюциите на ООН обозначават част от окупираните арабски територии и настояват за безусловно изтегляне на израелската армия от тях.(пълен текст)

Част 1

[vodpod id=Groupvideo.1885759&w=425&h=350&fv=newsTxt%3Dhttp%3A%2F%2Fstatic.btv.bg%2Fmedia%2Fads%2Fbanners%2Fvideo22.flv%2C%2Fvideo_click.pcgi%3Fi%3D22%7C%2Chttp%3A%2F%2Fstatic.btv.bg%2F%2Fmedia%2Fbroadcast_videos%2Fflvvideo_ID8708_video_archive.flv%2Chttp%3A%2F%2Fstatic.btv.bg%2F%2Fmedia%2Fbroadcast_videos%2Fsnp_8708.jpg]

Част 2

[vodpod id=Groupvideo.1885762&w=425&h=350&fv=newsTxt%3D%2C%7C%2Chttp%3A%2F%2Fstatic.btv.bg%2F%2Fmedia%2Fbroadcast_videos%2Fflvvideo_ID8708_video_archive.flv%2Chttp%3A%2F%2Fstatic.btv.bg%2F%2Fmedia%2Fbroadcast_videos%2Fsnp_8708.jpg]

Видео архива принадлежи на bTV

Comments are closed.