Библия на арабски език

Много приятели са ме питали, как изглежда Библия на арабски и какво представлява това чудо. Повечето хора наистина не могат да повярват, че има Библия и на арабски език, като свързват езика единствено с Корана. Но факт е, че в Близкия изток има християни и то доста. В голямата си част те са араби, затова и имат Библия на своя език. В най-голямата християнска общност в района на Ливан и Сирия, най-разпостранен е и арамейският вариант на Светата книга, който има някои разлики с гръцкия и западния вариант (т.е. с гръко-православния и католическия).

Аз ще покажа своя вариант на Библията, от манастира “Св.Яков”, Кара -Сирия.

Ще припомня също и християнски химни, изпълнени на арамейски език: ЛИНК

10 Replies to “Библия на арабски език”

 1. Весела Коледа на всички ! Интересно , Благодаря ! Някой от ръкописите на Библията не са ли на гръцки и стари древно еврейски тесктове ?! Иначе бих си взела Библия на арамейски , щеше да е хубаво да се интегрира този език за интересуващите се макар като древен или рядък !

 2. Весела Коледа!
  От доста време колекционирам Библии и имам в колекцията си една арабска версия. Освен това преди около 2 години ми попадна Нов Завет на цигански, което е също доста ценна находка.

  P.S. притежавам версии и на иврит, старогръцки, арамейски и т.н.

 3. Между другото, скоро ще публикувам всички заглавия в сайта си, в момента работя по въпроса.

 4. Мои приятели имат уникална арменска Библия. Ще я снимам в най-скоро време, ако проявиш интерес. Това е оригинален превод и ръчен препис, но нищо не мога да разбера, все пак е на арменски :))

 5. Бил съм в Малула, прекрасно място! Там е съхранен арамейския език. Манастирът “Св.Текла” е сгушен под едни огромни бели скали.

 6. Ще имаш я, ако е новост за теб, да те уведомя, че различните християнски църкви, които наричам секти, си пишат собствени библии, за които се обвиняват едни други, че преиначават “Божието слово”. И ако в голямата си част разликите са в същността си синонимни, то има места върху които се спори за смисъла.

 7. Ако те интересува библията на арабаски, мога да я публикувам онлайн…

Comments are closed.