Йордания преразглежда отношенията с Израел

Министър-председателят на Йордания съобщи, че страната му може да преразгледа отношенията си с Израел, заради началото на офанзивата в Газа.

“Йордания ще разгледа всички възможности, включително и преразглеждане на отношенията с Израел.Не може да мълчим, когато има заплаха за целия район.”, заяви Надер Дахаби в неделя.

Йордания и Египет са единствените арабски държави, които имат отношения с Израел. Аман също така е и в силна връзка със САЩ. 

Но след публичните демонстрации, правителството е изправено пред натиск да преосмисли отношенията си с Израел. Преди дни, хиляди студенти излязоха по улиците в подкрепа на палестинците, като искаха от правителството замразяване на отношенията с Израел.

Йордания е дом на близо 3 млн. палестинци, повечето от които са натурализирани йордански граждани, свързани обаче силно с Палестина.
На пресконференция, пред репортер на Ройтерс, момиче от протестиращите заяви, че “ние ще продължим да излизаме по улиците, ако нашето правителство продължава да не прави нищо, като Египет”.
Припомням, че в петък 60 000 протестиращи скандираха “Не на еврейското посолство на арабска земя!”, като подкрепа за ХАМАС. Силите за сигурност  контролираха реда, но шествието беше оставено да премине.