Войници атакуваха конвой на ООН

Най-малко един палестинец е бил убит, след като конвой на ООН попадна под обстрел на израелската армия, заявиха официални източници.

Атаката, която стана днес, се провела, докато камиони с хуманитарна помощ, пътували с доставки в районите, където е нужно, в рамките на тричасовото прекратяване на огъня.
Израелските военни заявиха, че ще се проведе разследване. Джон Гинг, ръководител на акцията на ООН за помощ в Газа, заяви, че палестинците, които са ранени при атаката са на договор с ООН, превеждащи камионите през пропусквателните пунктове.

Международният комитет на Червения кръст, обвини израелските военни, че не помагат на мирните граждани на Палестина, а инцидентът с конвоя беше определен, като “шокиращ”.

Международният комитет на Червения кръст и Червения полумесец, изявиха в декларация, че са намерени няколко ранени палестинци и недохранени деца, редом до 12 трупа в къщи, засегнати от бомбардировките, на по-малко от 100 метра от израелските постове.

“Израел не успя да изпълни задълженията си по силата на междунаросното хуманитарно право, да се грижи ранените да бъдат евакуирани.”, каза още Гинг. Линейки на Червения кръст не са били допуснати до Газа.

 
Междувременно, израелските сили за сигурност са застреляли един палестинец, който се е карал с еврейски заселник в селище, близо до Йерусалим, съобщи израелското национално радио.