Ако палестинците бяха християни

От известно време следя коментари, не само в моя блог, относно кризата в Газа. Следя, за да видя нещо, което според има влияние в подкрепата на обществото за някоя от страните. Религията.

Подържам мнението, че религията има важно значение за подкрепата или не за палестинците. Ако палестинците бяха в цялост християни, то обществото щеше да застане по-скоро на тяхна страна. Фактът, че хората н Газа са мюсюлмани, отнема по начало подкрепата за тях. Ако ХАМАС бяха Християнско движение за Освобождение на Палестина, те щяха да имат подкрепата на световното общество.

Според мен, малко хора, от тези които подкрепят действията на Израел, знаят историята на Израел, Стария завет, историята на евреите, като цяло. Те подържат тази страна, заради това, че арабите са мюсюлмани в голямата си част. От десет души, които познавам и подкрепят Израел, двама разбират защо точно го правят. Другите действат първосигнално, защото чуват “алах акбар”, а не “В името на Бог”.  От всички християни в католическите страни има най-много настроения срещу Израел и евреите.Смятам, че е заради общественото мнение и историята на района.

Католицизмът никога не е харесвал евреите, той е подемал и най-големите гонения срещу тях. Идеята на Инквизицията е да се премахнат най-вече еврейските гета в големите градове, защото за католиците, евреите са предали Иисус Христос и не би трябвало да се живее редом до тях.

За съжаление в този мой коментар има множество “ако”.