Израел праща резервите си към Газа, дебат в Кнесета

Израел ще изпрати резервите си от военна сила към Ивицата Газа, съобщиха официални източници. Това става след 16 дни обсада на Газа. Не се съобщава за какъв брой войници става дума, но според източници това ще са всички резерви в Южен Израел.

Още танкове и войски ще бъдат дислоцирани в околностите на Газа.

По данни на командването, ХАМАС води ожесточени битки с израелската войска в покрайнините на Газа и в крайните квартали, като отпорът е най-вероятната причина за пристигането на резервите.

Според военният говорител на израелската армия, Лейбович, започва третият етап от офанзивата, който ще представлява пълен натиск с кораби, самолети и сухопътни войски.

Медицински източници твърдят, че много бойци са били убити след сблъсъците в неделя, като броят на жертвите минава 890, повечето от които, деца и жени.Повече от 4000 палестинци са били ранени от началото на офанзивата.

Гироа Ейланд , бивш съветник по национална сигурност на Израел, потвърди, че в кабинета има дебат относно това, как да продължи офанзивата. 

Военните са разколебани, тъй като израелската армия още не е успяла да изпълни една от основните си точки – спиране на ракетите от Газа към Южен Израел. 13 израелци са убити от началото на офанзивата, като трима са от ракети на ХАМАС. Халед Машаал, лидерът на ХАМАС, който е в изгнания, съобщи, че няма да има преговори, докато Израел не спре огъня.