Факти относно ХАМАС и войната в Газа, Норман Финкелщайн

Норман Финкелщайн е автор на пет книги, в това число “Картина и реалност в израело-палестинския конфликт” , “Отвъд Chutzpah” и “Индустрията на Холокоста”, които са преведени на повече от 40 езици. Той е син на оцелели от Холокоста евреи . Тази статия е извлечена от  мненията му в  DemocracyNow.org. Неговият сайт е www.NormanFinkelstein.com

 

Според вестник Хаарец, министърът на отбраната Барак е започнал плановете за инвазия в Газа, преди нарушението на примирието. В действителност, плановете на Барак са от март месец 2008г., пише изданието. Главните причини са две. Първо, Израел трябваше да подобри името си на “борец срещу тероризма”, което пострада значително след войната в Ливан през 2006г.

Втората голяма причина е, че ХАМАС сигнализираше, че иска да разреши спора с дипломатически действия, както през юни 1967г. И в този момент Израел реагира гордо. За страната е обидно палестинците да започват първи преговори в международната общественост. За да спре палестинците, трябва да се спре ХАМАС. Както е документирано в книгата “Панаир на суетата” на Дейвид Роуз, през април 2008г. правителството на САЩ е участвало заедно с израелските служби в опит за преврат срещу ХАМАС. Този факт вече отдавна не се обсъжда в международните среди.

Блокадата беше наложена преди идването на ХАМАС на власт.Тя няма нищо общо с движението. Ясно е, че Израел не иска Газа да се развива, и че не иска проблемът на бъде решен чрез дипломация,  каквото искаше Сирия и управляващите в Газа от 1967г. *

Всяка година Събранието на ООН гласува резолюция, озаглавена “Мирно разрешаване на палестинския въпрос”. И всяка година гласуването е едно и също: целият свят от една страна и САЩ, Израел, островите около Австралия и самата Австралия, от друга страна. Гласуването през последните години е 164 страни към 7 против(. ..)

Ако следваме фактите, ХАМАС съобщи, че иска да се прекрати огъня, само при положение, че Израел свали блокадата. Дълго преди движение да атакува Израел с ракети, Газа беше изправена пред хуманитарна криза. Бившият комисар по правата на човека, Мери Робинсън, описа това, което се случва в Газа, като “унищожаване на цивилизация“. Това ставаше по време на периода, който официално беше за прекратяване на блокадата и огъня.

Какво казват фактите? Че в последните двадесет и повече години, цялата международна общност търси начин да реши конфликта от юни 1967 до сега, само като бежански въпрос. Всички 164 участващи страни в ООН ли са срещу споразумението? Не, единствените против са САЩ, Израел, Науру, Микронезия, Маршалови острови и Австралия(…)

Мисля, че има какво да се направи. САЩ трябва да се присъединят към останалата част от международната общност, за да се спазва международното право. Не мисля, че това право трябва да се пренебрегва. Ако Израел го пренебрегва, трябва да се разглежда, като всяка друга държава. Барак Обама трябва да е честен с американския народ  кое е пречка за намиране на решение. Това не е палестинският отказ. Това е отказът на Израел, подкрепен от правителството на САЩ.

От юли 2004 г., най-големият съдебен орган в света, Международния съд, постанови, че Израел няма право над никоя част от Западния бряг на р. Йордан и Газа. Те нямат права и върху Йерусалим, като Източен Йерусалим, където живеят араби, е смятана за окупирана територия. Международният съд постанови също, че всички еврейски селища на Западния бряг, противоречат на международното право.

И главното предизвикателство за всички нас, както и за  американците е да виждаме през лъжите.

—-

* Израел спазва завета, оставен от Зеев Жаботински, който гласи, че не трябва да се преговаря с никоя арабска държава, защото арабите ще защитават земята си. Може да прочетете статия за Жаботински – http://ruslantrad.wordpress.com/2009/01/11/revizionizum/