След офанзивата в Газа…Нов Холокост.За отмъщение ли!?

По време на Втората световна война, един народ плаща огромна цена. Евреите са вкарвани в лагери, убивани, арестувани0само защото са евреи, юдеи. Нацистите изкарват цялата си злоба върху невинни жертви, каквито се оказват еврейските деца.
Днес, внуците на убиваните в лагерите евреи, връщат на света болката на техните отци. Защо арабите? Защо отмъщават на арабите, те ли са виновни, че нацистите са извършвали погроми…Днес в Близкия изток има нов Холокост.
Снимки от днес и от преди повече от 60 години…

21 Replies to “След офанзивата в Газа…Нов Холокост.За отмъщение ли!?”

 1. Просто арабите им излезнаха на пътя .

  В една телевизия дадоха ретроспекция на събитията .
  Един съвет към арабите , да престанат да се закачат с Израел , само ще си изпатят .
  Кога се сетиха ,че тази земя е тяхна ?
  Когато и последният английски войник напусна.
  Как решиха да се “борят”… като бяха победени от евреите които са 100 пъти по малко .
  Земята която Израел завладя от Сирия да кажем – завладя си я . Сирия щом е допуснала …
  Когато Македония се върне на България и Косово на Сърбия тогава може и сирийците да таят надежди .
  Като не си сложиш качулката на време съвсем прогизваш.

  П.П. Това някакъв специфичен арабски хумор ли е или просто си е национална черта ?!

  http://www.focus-news.net/?id=n1114460

  http://www.focus-news.net/?id=n1114461

 2. Да… снимките са показателни. Израел се превръща във фашистка държава, и според мен това е началото на края. Няма да издържи дълго, освен ако коренно не промени политиката си, което е малко вероятно!

 3. Историята показа обаче,че Германия се срамува от своите концлагери,в които евреите са затваряни. Днес тя се извинява на този народ,затваряйки си очите че всъщност се повтаря историята,но на местото на евреите са арабите.
  Германските нацисти Бяха осъдени,а голяма част от тях завършиха живота си в лудници.

  Натам върви и нов Израел с политическата си насоченост.Жалко!!!Еврейте имат висок интелект-би следвало да не го използват по-рационално…тази агресия-този бял фосфор срещу деца-то е самоубийство по-дълбоко погледнато…в стремежа си да се покажат Силни,всъщност отключват в Съзнанието на обикновенния еврейски войник Забранени зони…..ами-Да им е честито и на тях след време…..
  Нищо не остава неплатено…дори в Историята

 4. Теди, не са се сетили арабите след последния войник. Арабите никога не са искали да има Израел, но не са успяли да го предотвратят. Борбата се е ожесточавала през цялата първа половина на 20 в. и е продължила дори след 1947 г. Но не са били добре организирани и колкото са се биели с евреите, поне толкоз и по между си.
  Мене не ми харесва, че цялата история и непримиримост там е на религиозна основа. Какво кому Господ бил обещал. Че и заповядал. А това вече е страшно, когато “Господ” поиска, живота вече не е ценност, нито чуждия, нито своя… Ако не беше религията, евреите нямаше да искат да правят Еретц Израел в Палестина. Ако не беше религията, евреите нямаше да съществуват като нация.

 5. Понеже говорих за религията, искам да продължа малко. Задавам въпрос на Руслан:

  Доколко, според тебе, Руси, палестинците са мотивирани от религиозни съображения в борбата си срещу Израел и доколко има влияние върху тях посланието, че Палестина е осветена от Бог(ислямския, с пророк Мохамед) земя, отредена за мюсюлманите?

  Искам да си съставя мнение, доколко религиозните възгледи в двете страни са причина за ставащото днес в “Светите земи”.

 6. Боби евреите не са просто народ , те са за някой божии за други специални за трети известни .
  Естествено ,че са обвързани с религията .
  Но те воюват за съществуването си .
  Според вярващите и християни и евреи тази земя е на еврите – защото им е обещана .
  Християните не отричат Старият Завет , евреите имат проблем с християните , а не християните с евреите .
  И докато Израел вюва за съществуването си , без ясното заставане зад религиозни каузи , палестинците се взривяват с религиозни призиви .
  Нека не намесваме религията .
  Мюсюлманите са най-разпространените верски терористи .
  ” е са се сетили арабите след последния войник. Арабите никога не са искали да има Израел, но не са успяли да го предотвратят. ”
  И какво , да съжалвяваме ?
  Защо не искат Израел , след като и преди тях са били под робство ?
  Нима нямаха възможност да се защитят?
  Израел победи … на арабите им остава да показват на света снимки на собственото си самоубийство като играят с огън който не жали .

 7. Теди, казваш :”И докато Израел вюва за съществуването си , без ясното заставане зад религиозни каузи “.
  Човече, съществуванието на Израел е религиозна кауза! Записано е в пророчествата в Стария завет, че те ще се завърнат и ще си построят Третия Храм.
  Какво е евреин, първо трябва да кажем. Това е етно-религиозна група хора, която включва както тези които са наследници на древните евреи, така и тези които са били конвертирани в юдаизма впоследствие. Евреите без Тората не биха могли да съществуват, защото тя им е главния стожер на самоопределение.
  Наскоро разбрах, че първоначалните идеи на Световния еврейски конгрес са били да се създаде еврейска държава в.. Уганда. Която не е била самостоятелна държава тогава и със сигурност е било хиляда пъти по-лесно (и евтино) да се изкупят земите, климата е хубав и по-лесно щаха да се разберат с местните. Но ултрарелигиозните са ревнали че не може така, че Господ бил обещал Обетованата земя, Йерусалим, историческо наследство и т.н. Последствие на което е ставащото в момента. И до днес се случва отчаяни евреи да въздъхват “Ех, защо не отидохме в Уганда…”.
  Ето я историята, гледайте кво нещо е Уикито…http://en.wikipedia.org/wiki/British_Uganda_Program

 8. Съжалявам, ще си позволя да допълня. Ясен признак, че цялата история е на религиозна основа е проблемът за Йерусалим. Евреите завоюват Източен Йерусалим по време на 6 дневната война почти без да са го планирали. Има някаква история, че един военен равин убеждава някакъв израелски командващ да не спази военните планове, а да навлезе в Източен Йерусалим. И след като успяват, вече правителството от която и да е партия няма да посмее да отстъпи Свещенния град. В момента спора е за него, иначе евреите са се съгласили да отстъпят Газа и Западния бряг на палестинците. Но Източен Йерусалим, арабската част на града – никога. И това е точно по религиозни подбуди.

  А що се отнася до отношението на арабите, в страницата на Хамас е добре описано религиозното отношение към държавата Израел. Казано е – никой доблестен арабин не може да се съгласи със съществуванието на ТАКАВА ДЪРЖАВА в Светите Земи. Това е земя, пишат Хамас, която е осветена от Господ за мюсюлманите до края на света. Доколко е вярно, не знам, Хамас спекулират с религията. За това питах Руслан, дали знае нещо по въпроса.

 9. Спекулират, така е. Хамас не са светци, никоя фракция в днешните палестински територии не е свята. но са единственото решение за хората там, затова са избирани.

 10. “Записано е в пророчествата в Стария завет, че те ще се завърнат и ще си построят Третия Храм.”
  Тази религиозна кауза не е само на евреите а на по голямата половина на човечеството- евреи и християни .
  Християните нямат проблем с евреите , евреите имат проблем с тях .
  И от религиозна гледна точка , тази земя си е на евреите .
  И за двете религии мюсюлманите нямат място на тази земя , така че тяхното намесване на религията не е в техен интерес.
  “Това е земя, пишат Хамас, която е осветена от Господ за мюсюлманите до края на света.”
  За това говориме …няма да го бъде.

  А друг е въпроса , че едните убивайки си баят религиозни слова , докато другите го правят като защита – прекаляват или не в “защитата си” тя не е и без повод .

  Отделен въпрос е ретроспекцията на конфликта:
  Палестина е била под английско владичество …
  Защо палестинците тогава не се сетиха?
  Пак питам…
  Настани ги ООН там … арабите се възпротивиха и .. край ще ги изтребват…
  И какво стана ?! Израел не само че ги победи , а си завоюва територии…
  (Загубата на арабите си е техен проблем , страх или безсилие… Да се оправят .
  Това не ги оправдава. )
  И Израел беше признат за официална държава.
  От където и да го погледнеш арабите са подстрекатели -признават едно ама като не им изнася не признават друго, п*****ски игри … ами като си го търсят си го и получават.

 11. Теди, благодаря за добрия тон с който вече разговаряш. Знаеш ли, имам усещането, че наистина не не знаеш някои неща относно появата на Израел, а също и за религоизната страна на проблема. Не че аз знам всичко де, за това питам. Мнението си можеш и да съхраниш, но все пак е добре да знаеш как стоят нещата.
  Постнаха се доста линкове за историята на Израел. Не е вярно, че ООН са настанили евреите там. Фактически те се организират за натам още от предишните векове. 19 век е века на мононационалните държави и те поискват своя държава, а във връзка с това, че почти навсякъде из Европа ги бият, възниква идеята да им се помогне да си имат държава. И британците са предпожили да им дадат земя на едно прекрасно плато в Кения(Британска Уганда), при масаите. Евреите обаче са много силно свързани с религиозната същност на този етнос и това личи от факта, че оцеляват 20 века само благодарение на нея. И тази религия им казва за тяхната предопределеност, Божия завет, Обетованата земя, Третия храм, завръщането. Това са стожерите на тяхното национално самосъзнание. Така че ревнали крайните националисти, че ще си се завърнат както Господ им е рекъл. Това е ясно, нали? Това е било още по Османската империя, лека полека взели да купуват земя и да се заселват в Близкия Изток. Османската империя се разпадала заради националистическите движения, не обръщала особено внимание на тоя незначим проблем.
  Арабите възставали едни след други и се освобождавали, палестинците също се бунтували. Не е вярно, че не са, имали са си национално освободителни движения както и ние на Балканите. В тази обстановка еврейските възвращенци надали са будили особен интерес. Нещата обаче са се усложнили силно заради Първата Световна. Тогава едно че земите изведнъж станали ничии, второ, че еввреите използвали поредните погроми и удобния момент на неясен статут и потока възвращенци се удесеторил, почнали да пристигат с десетки хиляди. Предполагам, че днешните заселнически колонии в окупираните територии не се различават идейно от тогавашните – външно спонсориране, организиране на моноеврейски селища, които изтласкват местните, режейки им достъпа до хлаб и вода. Ако и да е имало радикални араби, скачащи на религиозен принцип до тоя момент – те са били малко и се е смятало, че нека евреите се завърнат, ще живеят заедно. Оттогава обаче, когато се вижда, че евреите наистина имат ясното намерение да ги изгонят, арабската съпротива бива оглавена от абсолютно справедливия гняв от образа на нашественика с религиозни подбуди. Всичко се връзвало по най-сатанински начин и арабите са се съпротивлявали все по-яростно и отчаяно. Британците виждали какво става и че едва удържат мира и наложили закони за да възпрат тоя потоп от еврейски възвращенци. Евреите направили въпрос до небесата, почнал терор, атентати, убийства, не се спирали пред нищо. И нарушавали всячески тези квоти, едновременно продължавайки да изтласкват арабите по законов и извънзаконов път от земите и домовете им. И най-ужасното, това изцяло съвпада с военизираната атносфера на исляма – врагове, подтисници от чужда вяра и т.н. Така че арабите са скачали, яко са скачали. Някъдъе откъм края на 20те години Палестина вече се намирала в състояние на тиха гражданска война. И постепенно е станало ясно, че ще трябва да ги разделят в две държави. От гледна точка на палестинците, които до тоя момент са си мислили, че цялата земя е тяхна – това си е било чисто нашествие. Първоначалния план за една обща държава е пропаднал, още повече, че самите евреи още от началото не са имали намерение да живеят заедно с палестинците. Това е много кривата позиция на евреите в тоя конфликт. Да, палестинците не са се борили за независимост от англичаните, защото Британския протекторат е бил временен и е било ясно, че след определения срок и без бой цялата държава ще бъде арабска. По-скоро различните арабски главатари са се борили за надмощие. Проблема с евреите обаче разваля тези перспективи. Те наистина са фактически нашественици, а на местното население не е даден шанса да отблъсне нашествието, поради факта, че не то е управлявало държавата си. Все едно днеска на косовците както ЕС им управлява държавата. В началото арабите са имали числено възможността да избият и изгонят евреите, но британската власт им е пречила. Борбата се е водила на политическия фронт, а за съжаление най-вече между различните арабски фракции за надмощие. От чисто правна гледна точка Израел е нововъзникнал и натрапен държавен субект на територията на друга държава.

  А относно религиозната страна. Аврамическите религии юдаизъм, християнство и ислям имат претенциите една спрямо друга да са последно Божие откровение. Евреите не признават следващите божии откровения и за това те са богоотстъпници за християните и мюсюлманите. Особено християните, но и в голяма степен мюсюлманите са се отнасяли лошо с тях. Християнския свят преследва евреите 1500 години, като е имало ужасни периодив които са обвиянвани за всичко лошо, били са пропъждани, избивани и горени. Лесно ще се сетиш защо е така от религиозна гледна точка. Защото евреите отхвърляйки Божието послание по този начин стават слуги на Дявола. Знаеме добре, че според християнството именно юдеите отхвърлят живия Бог и го умъртвяват. Не особено по-различни са идеите на мюсюлманите за евреите, защото племената, които са воювали с Мохамед са били езичници, но е имало и юдеи. Още със зараждането си, християнството и исляма осъждат юдеите за врагове на вярата.

  И така, дали от религиозна точка земята е някому? От религиозна гледна точка всичко е за едните, а другите получават безкрайни мъки в ада. Религиозната гледна точка на всичките узаконява поведението им и претенциите им. Проблема е, че самите религии са в абсолютен антагонизъм с кого е Господ. Така че религиозните основания не струваат повече от голото желание. Палестинците се считат за наследници на най-древните народи споменати в Стария завет, които още тогава са нападнати и подложени на геноцид от евреите. Но след като Господ оттегля благоразположението си от евреите (според исляма) той го отдава именно на тези, също семити и чеда на едно от колената на Авраамовия род. И те сега се мислят за Божия народ, че тяхна е Обетованата земя и всъщност, мисля че Ал Акса е някаква форма на Третия храм от пророчествата, ама не го казват открито.

 12. Здравей Боби и аз ти благодаря за изчерпателният коментар . Съгласен съм с някой неща – не оспорвам , но те пък от своя страна не оборват някой мои твърдения .
  За желанието да има еврейска държава на други територии съм чувал доста хипотези. За мен не е нова информация . За притока на евреи през 19 век знам . Знам , че този поток се е засилил при гоненията . Мисля малко за изсилено фанатичното желание на “пропищели равини ” там за е земята , защото те и да пищят и да не когато реалността не предоставя въпросната възможност … и аз искам да боядисам луната червена и да напиша с бяла боя “кока кола” но…
  Смисъл не мисля ,че само заради дадено желание Израел е на тази територия , просто птичето е кацнало на рамото , някой е бил в точния момент на точното място , друг пък не и са се получили нещата.И пак казвам не отричам религиозната и съвсем обяснима обвързаност на Израел … има я , друг е въпроса , че някак не изпъква както при мюсюлманите когато религията се смесва с войната .
  “Тогава едно че земите изведнъж станали ничии, второ, че евреите използвали поредните погроми и удобния момент на неясен статут и потока възвращенци се удесеторил, почнали да пристигат с десетки хиляди. ”
  Ами ти го каза , евреите са използвали точният момент и неясният статут на тази територия . Каква претенция може да има след като територията е с не ясен статут . Ми който е искал да го е изяснил …
  Израел отиде -видя -победи.. на който не му изнася – съжалявам. :”От чисто правна гледна точка Израел е нововъзникнал и натрапен държавен субект на територията на друга държава.” нали се усещаш , че си противоречиш малко ?
  За религиозната страна :
  Християните нямат проблем с юдеите въз основа на различия в писанието както с мюсюлманите , за християните мюсюлманите са неверници. Християните приемат старият завет но приемат Исус за спасител и Бог не е вече един на Израел а Триединен . За нас евреите може да са заблудени и да са разпнали нашият Бог но ги признаваме като избран народ , но доста неща са се променили след идването на Исус както като се почне от значението за това кой е избран и се мине през заповедите и т.н. и т.н.

  “И така, дали от религиозна точка земята е някому?”
  Да на евреите според неразпространенията религия на света .

  “От религиозна гледна точка всичко е за едните, а другите получават безкрайни мъки в ада. ”
  Ами не е така съвсем . Всяка религия си има ясен и точен статут спрямо другите две .
  Юдаизма не приема християните и мюсюлманите и не признава Исус дори като пророк . Мюсюлманите също се имат за най-праведни , но приемат и другите 2 религии преди него които са едновременно с това не признават Исус за Бог , а само за пророк , както и ги смятат друго вярващите за друговерци и в свещената им книга има изрични писания как за основна цел има всеки мюсюлманин за борба срещу неверниците и идолопоклонниците – свещена война наречена Джихад . Християните вярват в Исус , приемат го за свой Бог , вярват в триединен Бог – Исус , Светият Дух и Отец . Признават Старият Завет , но не признават Корана и за тях това е лъжеучение , друг е въпроса , че в Корана бая е крадено пардон взаимствано от другите книги .

  “Палестинците се считат за наследници на най-древните народи споменати в Стария завет, които още тогава са нападнати и подложени на геноцид от евреите. ”
  Да трябвало е да ги изтребят . Но те не спазили заповедта и 2000 години и нещо по късно пак си имат проблеми .

  “той го отдава именно на тези, също семити и чеда на едно от колената на Авраамовия род.”
  Да потомство от незаконният син на Аврам – Исмаил – от наложницата . Пропъдена в страданието и Бог я успокоява , че ще запази чедото и и от него ще тръгне народ . Народ , но не Божи , не по закона защото той е бил незаконен.

  Та така…
  От религиозна гледна точка тази земя си е на Израел .
  От политическа нашественици или не , имали са момент използвали са го , имали са войни победили са .

  П.П. Съжалявам за правописните грешки , които сигурно има но часът е почти 5 и 30 и съм много уморен .

 13. Ее, трябва да спим. Благодаря за старанието и кражбата от необходимия сън.

  Да, виждам, че знаеш как стоят нещата, значи въпроса е как ги интерпретираме.
  Може и да си противореча малко за “правния статут на Израел”, за това ще се опитам да направя паралел с Косово. Какво е Косово за сърбите и Израел за арабите, няма огромна разлика. Само дето за разлика от Израел, в Косово косоварите са си местни, докато в Израел са пришълци …навлеци (за арабите). Ако разбираш отношението на сърбите към косовския проблем, би могъл да направиш паралела лесно. Знаем, че и до момента правния статут на Косово се оспорва.

  Иначе да, съгласен съм че в мътната вода евреите са се ориентирали и са си изиграли картите добре.

  За религията, на мен ми е много интересен конфликта между различните аврамически религии и мисля, че са напълно еквивалентни отношенията между евреи-християни и християни-мюсюлмани. И в двата случая имаме по едно божие откровение, което не се признава и се обявява за лъжа и сатанинско учение от другите. Както християните са съгласни с еврейските пророци, но считат, че има ъпгрейд на Божието послание, така разсъждават и мюсюлманите. Подробностите не са толкова съществени – кой е Син и кой пророк.

  Що се отнася до филистимците от Стария завет, доколко днешните араби са те, това разбира се, нямаме как да знаем и най-вероятно не е така. Всъщност тази част от Стария завет си е изцяло легендарна и нямаме много основания да я приемаме за факт. Така че религиозните претенции не могат да имат тежест. И колкото евреите имат правото да изтъкват какво им казва религията, толкова и мюсюлманите. Според мене всички са си измисляли доста на едро, така че да вържат някакви богоизпратени претенции.

  А това, че Корана е войнствен за разлика от християнството е отражение на изцяло различната културно-политическа среда в която е създаден. Пустинните племена непрекъснато са деляли малкото жизнено пространство и борбата срещу подтисниците и нашествениците им е била непрекъснато в главата, едновременно със желанието да намерят причини да определят като такива всички конкуренти за да ги нападнат. С което си прилича на Стария завет. Докато християнството е продукт на една космополитна империя в която проблемите са били повече социално- философски. За това пък християнството е неделимо обвързано и изцяло базирано на Стария завет, в който то също намира основание за претенции към Обетованата земя.

  Малко офтопик – адски съм несъгласен с идеите, че хората трябва да се избиват едни други за да си решават проблемите. А най-малко някакъв Господ би ги подкокоросал към подобно решение.

 14. ” Какво е Косово за сърбите и Израел за арабите, няма огромна разлика. ”

  О има разлика .
  Първо косоварите нямат тази история и значимост на евреите (признати или не евреите са избран народ )
  Второ когато евреите завоюват земята тя е с не ясен статут , докато косоварите си краднат от Сърбия … (да не забравяме и верският елемент който се преплита с религия)

  “За религията, на мен ми е много интересен конфликта между различните аврамически религии и мисля, че са напълно еквивалентни отношенията между евреи-християни и християни-мюсюлмани. ”

  С тази отбелязка , че между християни и юдеи има по силна и покриваща се обратна връзка от колкото християни -мюсюлмани.

  “Подробностите не са толкова съществени – кой е Син и кой пророк.”

  Ее извинявай (симпатичен си ми ) но тва беше такава глупост , че няма на къде.
  Как да няма значение – та това е основната разлика . Кое друго име е дадено на човечеството за спасение освен Исус Христос ?!И в 3те религии -няма такова.Християнството се отличава с ясни правила( ясното определяне на Триединен Бог, и спасение което е обещано само ако повярваш в Исус , защото не само че е равен на Отца той е помирението на Бог с човеците -чрез него става всичко и да не сме сиротни ни оставя като завет Светият Дух , защото човек и колкото и да се опитва да е безгрешен е грешен ,защото е човек ) – щом не се признават всичко друго е неверник и има огромно значение . (анализирам от религиозна гледна точка)
  “Така че религиозните претенции не могат да имат тежест.” “Според мене всички са си измисляли доста на едро, така че да вържат някакви богоизпратени претенции. ”
  Религията има значение , тя владее хората добре или зле , измислица или не -това е факт . И след като малко или много дадена маса от няколко милиарда вярват (други просто се пускат по течението на масата ) , религията наистина оказва тежест .

  “И колкото евреите имат правото да изтъкват какво им казва религията, толкова и мюсюлманите. ”
  Не е така .. независимо дали някой признава религията , или в частност религията на евреите , тя е факт , тя е значима и е направила историята и обитаването на евреите на тези земи в миналото запомнящи се и факти . Едно е къде са били българите преди 2000 години , друго е евреите . Това не са просто народ , независимо кой и как ги признава , тяхното съществуване се свързва с нещо специално известно и особено .
  От религиозна гледна точка , която няма как да се избегне – тази земя са е на евреите .
  От историческа , политическа и т.н. гледна точка – евреите си завладяват тази земя .
  Някак се налага да омаловажаваме победата на Израел съжалявайки за загубата (и не зачитайки ) на арабите.
  Съжалявам за арабите но Израел по всички параграфи си има права … пък и си ги е извоювал . Не одобрявам мн неща в методите но говорим като цялостна ситуация . Както и да ги интерпретираме има неща и факти , които не можем да подминеме .

  П.П.
  “А това, че Корана е войнствен за разлика от християнството е отражение на изцяло различната културно-политическа среда в която е създаден. Пустинните племена непрекъснато са деляли малкото жизнено пространство и борбата срещу подтисниците и нашествениците им е била непрекъснато в главата, едновременно със желанието да намерят причини да определят като такива всички конкуренти за да ги нападнат.”

  Ами съжалявам , но това не оборва факта ,че Корана насърчава вярващите към насилие.

  “Що се отнася до филистимците от Стария завет, доколко днешните араби са те, това разбира се, нямаме как да знаем и най-вероятно не е така. ”

  “Палестинците се считат за наследници на най-древните народи споменати в Стария завет, които още тогава са нападнати и подложени на геноцид от евреите. ”
  Пак си противоречиш .

 15. Да не почнете да се стреляте с ракети Касам ;))))

  Аз съм християнин на документ, но като вляза в църква не знам какво да правя, та мисля, че погледа ми върху ситуацията не е религиозно обременен (поне не фанатично ). Не познавам добре и историята на Палестина и Израел и техните народи, и от горните постове научих доста неща. Но според мен всичко това трябва да се остави на заден план- Израел в момента е по-силният и има подкрепата на по-силните. Единственият вариант да има мир е палестинците да се откажат от въоръжена съпротива и на база преговори да спечелят каквото могат. Друг е въпроса, че това сигурно е практически невъзможно- достатъчно е да погледнем в нашата история и петвековната съпротива с/у турските завоеватели. Принципно спорът е за земя, но в него са вплетени и религиозни нотки, особено добре използвани от радикалните ислямисти, защото според мен съпротивата на палестинците щеше да бъде също толкова ожесточена, ако и друг мюсюлмански народ да бе окупирал територията им, но възползвайки се от друговерието на завоевателите радикалите обявяват война на целия християнски свят. Създават се терористични групи и се нападат страни незамесени в конфликта, а това вече не се харесва на силните на деня !!! По този начин самите ислямисти си създават враговете, които влизат грубо в играта- то е както малки деца да си играят на игрището и големите батковци да дойдат и с ритници да ги изкарат от там ! От там пък, радикалите се възползват от ситуацията и насъскват на религиозна основа мюсюлманското население- натъртвам “религиозна”. И се получава един омагьосан кръг, по-скоро спирала, по която влизаме все по-навътре и ме е страх какво ще стане, ако стигнем в центъра.
  Защото в арабските страни ( поне според мен ), изключвайки богатите петролни държавици, населението масово е с ниско образование, безработно или с изключително ниски доходи и единствената му надежда е в религията. Така е било и по времето на турското робство за българите.
  Не одобрявам като цяло външната политика на САЩ ( сигурно нямаше да мисля така, ако България беше суперсила вместо САЩ?! ), ама за пример: вижте какво направиха САЩ за мюсюлманите в Косово- дефакто те създадоха тяхната държава, като откъснаха земя от друга християнска държава. При това косоварите нямат никакви религиозни или исторически права над тази земя- просто за 50 години те са станали мнозинство в тези земи! Явно зависи и от подхода на по-слабия- косоварите не тръгнаха да правят атентати в САЩ, а само силна медийна кампания и си спечелиха приятел, а не си създадоха враг. Ако бяха направили някой и друг атентат извън Сърбия и щяха да видят държава през крив макарон .
  Като казах медийна кампания- съпоставянето на снимките според мен е адски тенденциозно. Евреите не знам да са оказвали въоръжена съпротива на германците и въпреки това са били зверски измъчвани и убивани без оглед на пол и възраст. Разбирам и съжалявам за цивилните жертви в Палестина, но това са две различни неща. Израелските войници нямат заповеди целенасочено да избиват мирни палестинци, в затворите им няма газови камери и пещи където живи се изгарят хора, докато ислямските терористи в много случаи насочват ударите върху цивилни обекти. Единствената фотография която е шокираща, е как еврейски деца се подписват на снарядите ( малеее… така сме свикнали с показноста на насилието, че снимките на убитите палестинчета не е достатъчна да предизвика шок, което е много тъжно ). Но пък като се замисля, то и малките палестинчета ходят с АК по улиците, което също е шокиращо.
  Много приказки наприказвах , ама мисълта ми постоянно скача наляво-надясно. Та аз мисля, че единственото възможно за момента решение, за да няма повече такива снимки, е палестинците да си помислят за предимствата на мирно съществуване с Израел, па макар и с цената на част от земята си. Да се замислят какво получиха от първата Интифада и какво от обявяването на примирие от Ясер Арафат и да си направят равносметка! Не смятам, че Израел има нужда от още земя която да поражда още конфликти- целта му е пълен мир и никакви еврейски жертви. Ако няма убит и един евреин, няма да има военни операции на Израелската армия ! Когато са напълно сигурни в съседите си, тогава ще освободят завладените земи ( или поне една част от тях ). Между другото, доколкото знам Израел не е започнал нито една война със съседите си и винаги е завземал земи в отговор на военни нападения.
  И за последно: като оставим конкретно този конфликт, мисля, че в мюсюлманския свят трябва много активно да се пропагандира ненасилие и толерантност към другите религии и най-вече към християнството с което има отдавнашни противоречия. Изключителна рядкост в последните десетилетия са междунационалните вражди за земя и те са изключително ограничени по мащаб. Основно насилието се поражда по религиозни подбуди. Това ,че големите западни сили искат да се възползват от природните блага на някои мюсюлмански държави е вярно, но те не тръгват на открит въоръжен конфликт и могат да се използват други методи, за да им се противопоставиш поне колкото са силите ти. Който иска да живее в съвременния свят, трябва да го приеме и с недостатъците му и да се впише в него- не може да пасеш кози, да си свиркаш на дудук сред пущинаците и да искаш да караш Мерцедес. Двете неща не са съвместими, освен ако не отглеждаш наркотични растения !
  Който иска да живее модерно, да живее по новите правила, който иска да живее праведно- да си живее в пустинята и да се вози на магаре. Така никой на никого няма да е виновен.
  Мога още много да говоря, но мисля, че в общи лини съм изяснил моето мнение и няма да се оливам повече.

 16. Снимките са напълно съпоставими. Не е вярно, че не са оказвали отпор, просто не е известно. Еврейският легион е правен заедно с германците, защо? Едни и също е.Едни и същи принципи. Умират само бедните евреи, не богатите. От 6 милиона малцина са имали състяние,другите бягат.
  Еврейският легион е направен от идеолог на ционистката партия,подпомогнат от нацистките власти. Не е ли странно, уж много се мразят.

  Европейските сили ВИНАГИ са били с открито враждебно настроение, от 1200 г. насам, колониална епоха, походи,войни,Суецката криза. Това е открито предизвикателство. Май много величаем европейските държави,а те са боклуци,като всички(включително и арабските режими).

  Още нещо невярно – не се пропагандира насилие.Мога да те уверя,ако твърдиш това,значи обиждаш роднините ми,които стават в 6 и се прибират в 9, за да хранят семействата си. Някой нещастник в Белия дом е решил друго – окей,просто да не се бърка.

 17. Радо благодаря ти за коментара .

  “….
  Между другото, доколкото знам Израел не е започнал нито една война със съседите си и винаги е завземал земи в отговор на военни нападения.
  И за последно: като оставим конкретно този конфликт, мисля, че в мюсюлманския свят трябва много активно да се пропагандира ненасилие и толерантност към другите религии и най-вече към християнството с което има отдавнашни противоречия. Изключителна рядкост в последните десетилетия са междунационалните вражди за земя и те са изключително ограничени по мащаб. Основно насилието се поражда по религиозни подбуди.
  …. “

Comments are closed.