Сигнали за арабско единство?

Кризата в Газа е в дневния ред на арабските лидери, които са се събрали в Кувейт на среща на високо равнище, насочена към засилване на икономиката в района.

Много неща се казаха, много не се. Има обаче и някои фажни събития, като това изказване на крал Абдула на С.Арабия:

От името на народа на Саудитска Арабия, обещавам един милиард долара за въстановяването на Газа.

Това обеща той, след оценяването на щетите от кървавите бомбандировки на Израел над Ивицата Газа.

“Трябва да преодолеем арабските политически различия, които доведоха до разделение в арабския свят, и които могат да бъдат използвани от тези, които искат да постигнат своите амбиции в района.”

Това бяха също думи на саудитския крал. Не знам как да ги приемам, точно от устата на краля на С.Арабия…Някои неща винаги ще ме съмняват в политиката на тази държава, защото всички знаем на кой е съюзник. И все пак, това е сигнал, че може статуквото в района да се промени. Доказателство за това са и изказванията на сирийския президент Башар Асад, който обяви:

“Ще разказваме на децата си за убийствата в Газа. Един ден ще бъде око за око, зъб за зъб. До кога ще чакаме? Трябва да действаме.”

Силни думи, можещи да смутят дори най-върлите привърженици на войната. Сирия пострада много от конфликта в Газа. Издържа на обвиненията за подкрепа на групировките, издържа и натиска след американската атака. Сега се забелязва друго – все повече се говори за про-сирийски настроени правителства. Алжир и Мароко официално го заявяват, Либия също се присъедини, като поизостави болните амбиции на Кадафи обърнати към пан-африканизма.

От друга страна палестинските лидери също се обявиха за сближаване, защото Газа е дала добър урок за тях. Все по-силни са мненията за единство на палестинците, които “трябва да създадат държава на единството.”

Всички тези сигнали показват, че арабско единство е възможно, макар и много трудно. Важното е, че това е крачка напред, до преди няколко месеца и дума не можеше да става за подобно раздвижване на арабските държави.