Българите не са се наробували,нацарували и набогували

Това възкликва художникът Борис Димовски, като вижда българската действителност. Ако се огледаме и върнем времето назад, може да заключим същото.

В последно време българското общество чувства сътресения -стачки, протести, недоволство. Дали повлияни от опозицията, от страха от червеното минало или просто защото повечето хора са видели, че не могат да купят играчка на детето си, защото няма с какво- това няма значение.

Като говорим за страх от червеното минало, може да споменем, че има разнородни мнения по въпроса. От едната страна седят бившите интелектуалци, което на са били приети в БКП, и сега общо взето са обидени. А както казва Никита Михалков, най много ме е страх да ме управляват обидени хора. От другата страна са бивши работници, хора на труда, които си спомнят, че може да не е имало всичко по магазините, но са можели да си го купят. Сега има всичко, но каква файда от това.

Опозицията също повлиява много на общественото мнение. Съобщения по медиите, изказвания на събрания, изяви в парламента. Казаха се много верни неща, като факти срещу БСП, които могат да изхвърлят всяка партия от властта. Но нека не забравяме две неща:

1. Ние сме в България, а в нашата държава партиите не се трогват от доказателства срещу тях.

2. Опозицията е съставена от хора, черпели от благата на същата партия, която е родила и БСП.

Порочен кръг. Порочна политика. Хората са цената за тази политика. Всяка опозиция използва народът за отправен пункт на недоволство спрямо управляващата партия. Днес СДС и изобщо дясното пространство са опозиция, утре ще са на власт. Тогава БСП ще е в опозиция и ще покаже отново онези доказателства, които СДС е показвало срещу червените лидери.

Явно липсата на революционна епоха в България, влияе зле на обществото. Французите, англичаните и немците са се нацарували, поизбивали и налудували. Днес най-развити са европейските общества, които са преминали времето на дивачество. Някои казват, че малките народи не обичат други малки народи, затова следват големите. Добре, това е хубаво. Защото, ако сме малък народ, ще е добре да се поучим от големите.

Политиците в страната се борят единствено за власт. Тази борба обаче се отразява отрицателно на отношението на ЕС към нашата държава. Глобите си текат, а политиците ни се джавкат, като единствено вредят с това си действие.

Смятам, че е време българското общество да започне процес на обновяване, на самоосъзнаване. Появата на ултранационализъм и омраза, спрямо чуждото е характерно за общества, които не са сигурни в силите си и се чувстват заплашени. Не мисля, че българският народ е малък народ.

Comments are closed.