Отново за медиите и провокациите им

Български шофьор очаква екзекуция в ирански затвор

Заглавие на статия в новинарския сайт NetInfo. Ако прочетете само заглавието, без да видите текста, ще си кажете: “Ей,пак тия иранци ще убиват”. Да, ама не. Правилното заглавие е:

Българин с 135кг. наркотик  очаква екзекуция в ирански затвор

Отдавна е станало ясно, че повечето онлайн медии търсят сензации, колкото да им посещават сайтовете. Ето какво четем още в статията:

55-годишният Живко Стефанов Русев бил арестуван през септември в северозападния ирански град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците. В камиона му бил открит тайник, натъпкан с дрога.

Изглежда не е просто шофьор. Защото всеки, който пътува за Иран и Близкия изток трябва да знае, че там -включително и в Турция – пренасянето на наркотици е едно от най-сериозните престъпления. Трафикът на наркотици, особено в такива количества често се наказва със смърт. Това не е изненада за никой. Но новинарите изглежда трябва да правят сензации и велики открития. Защото знаят как едно такова заглавие ще се отрази на обществеността в България. 

Случаят трябва да бъде обсъден по време на посещението на ирански зам.-министър на външните работи, който се очаква между 2 и 3 февруари в София.

Дано всичко завърши добре. Но все пак нека се запитам – медия, като НетИнфо може ли да си позволява подобна провокация?

За медиите, четете още:

http://kaknese.blogspot.com/2009/01/to-be-read.html

http://marfiland.blogspot.com/2009/01/naredba.html

http://marfiland.blogspot.com/2008/03/blog-post_11.html

http://ganspace.blogspot.com/2008/09/blog-post.html

http://ganspace.blogspot.com/2008/07/blog-post_02.html

И накрая да си кажем- ако нашите медии провокираха единствено с Близък изток, то щеше да е добре. Само, че те го правят и със самия български народ. Отразяването на протестите, ако беше отразяване, е пример за това, че парите са най-важни.


11 Replies to “Отново за медиите и провокациите им”

 1. Всички медии си позволяват такива провокации и то, за съжаление, не само на ниво заглавие. Каквото и да си говорим, в България няма медиа, която да не принадлежи на хора със сериозни политически или икономически интереси. Тези, които правят журналистиката без недомлъвки, ги заливат с киселина или взривяват. И най-гадното е, че на това дори журналистите гледат като “в реда на нещата”

 2. А за двамата българи убити от иракски терористи ко ще кажеш ?

 3. Еми не е трябвало да пътуват там.Предупредени са,отишли са.Съжелявам, загуба е.Но там е война.

 4. Thank you for adding my Flickr uploads on your blog. This is really a tremendous honour. I can read a bit Russian alphabet, so I’ll keep visiting your blog when I can. Stay in touch and keep being prolific.
  Ben

 5. to Ben
  This is Bulgarian alphabet, we gave it to Russians long time ago.
  Liked your flickr profile 🙂

 6. По въпроса за тоя нашенец с наркотиците, много интересна история се получава. В Бг щеше да искаме да му режат главата, а като е в Иран… сега ще се мобилизираме ли за да го спасим?

 7. Абе дори и да е самият Осама всяка държава е длъжна да се опита да си върне свой гражданин, това е един от принципите на международното право. Особено пък когато го грози смъртна присъда издадена в страна с толкова добра репутация.

  А иначе за заглавието не знам какво толкова се косите. Това да не би да е от вчера? Всичко като реклами, заглавия се правят така, че да ти прихванат вниманието. Това е толкова естествено, колкото и ходенето 😛 .

  Колкото до това заглавие по-горе не виждам проблем. То си казва това, около което се върти темата, а иначе защо, кога, как, къде, дали, това се намира в текста. Заглавието не трябва да преразкаже с едно изречение какво става, защото много няма да видят смисъл да четат останалото, след като знаят каквото им е нужно. Неговата функция е да ти хване интереса и да те накара сам да го прочетеш. Това на НетИнфо си върши работата чудесно.

 8. Иран има име пред света.Това го знаем. Но този е превозвал наркотици. И тук няма да получи присъда, защото е жертва.Какво жертва с 135 кг. хероин! Прав е Боби, като каза, че тук щяхме да искаме да му режем нещо, но като е там и ще го спасяваме.

 9. Мани, човек. Тия медии са няма такива. Все си мисля, че ни имат за малоумници 🙂

 10. Тези парадокси – осъден в чужбина, хайде ще се борим за него, ще си го върнем, евентуално ще му опростим или намалим наказанието, и защо? Това не е казус, който засяга само България – Англия и онзи дебил Майкъл Шийлдс. Там подеха кампания, че е жертва на корумпиран и нагласен български съд, никъде не споменават, че се е опитал да убие човек, и сега ще го пуснат. Редно е да уважаваме законодателствата на други страни, още повече за накротрафиканти.
  А за медиите – соча Ганчо и негови думи 🙂

Comments are closed.