Отново за медиите и провокациите им

Български шофьор очаква екзекуция в ирански затвор

Заглавие на статия в новинарския сайт NetInfo. Ако прочетете само заглавието, без да видите текста, ще си кажете: “Ей,пак тия иранци ще убиват”. Да, ама не. Правилното заглавие е:

Българин с 135кг. наркотик  очаква екзекуция в ирански затвор

Отдавна е станало ясно, че повечето онлайн медии търсят сензации, колкото да им посещават сайтовете. Ето какво четем още в статията:

55-годишният Живко Стефанов Русев бил арестуван през септември в северозападния ирански град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците. В камиона му бил открит тайник, натъпкан с дрога.

Изглежда не е просто шофьор. Защото всеки, който пътува за Иран и Близкия изток трябва да знае, че там -включително и в Турция – пренасянето на наркотици е едно от най-сериозните престъпления. Трафикът на наркотици, особено в такива количества често се наказва със смърт. Това не е изненада за никой. Но новинарите изглежда трябва да правят сензации и велики открития. Защото знаят как едно такова заглавие ще се отрази на обществеността в България. 

Случаят трябва да бъде обсъден по време на посещението на ирански зам.-министър на външните работи, който се очаква между 2 и 3 февруари в София.

Дано всичко завърши добре. Но все пак нека се запитам – медия, като НетИнфо може ли да си позволява подобна провокация?

За медиите, четете още:

http://kaknese.blogspot.com/2009/01/to-be-read.html

http://marfiland.blogspot.com/2009/01/naredba.html

http://marfiland.blogspot.com/2008/03/blog-post_11.html

http://ganspace.blogspot.com/2008/09/blog-post.html

http://ganspace.blogspot.com/2008/07/blog-post_02.html

И накрая да си кажем- ако нашите медии провокираха единствено с Близък изток, то щеше да е добре. Само, че те го правят и със самия български народ. Отразяването на протестите, ако беше отразяване, е пример за това, че парите са най-важни.


Comments are closed.