Калфин се срещна с посланиците на арабските държави

Министър Ивайло Калфин се срещна с ръководителите на дипломатическите мисии на арабските държави, акредитирани в България.

Той сподели задоволството на българската страна от динамиката на развитието на двустранните отношения с арабските страни.

През последните две години бяха осъществени посещения на високо и най-високо равнище в Египет, Катар, Палестинската власт, Сирия, Ирак, Йордания и Саудитска арабия. Проведени бяха консултации между Министерството на външните работи на България с външните министерства на Египет, Судан, Бахрейн, Мароко, Тунис и Палестинската власт.

Стокообменът на България с арабските държави през 2008 година е достигнал 1,5 млрд. долара, което е два пъти повече в сравнение с 1989 година.

Българската страна разглежда подготвяните конкретни проекти в рамките на Съюза за Средиземноморието като даващи нови, по-широки възможности за развитие на отношенията на ЕС, в това число и на България, с арабските държави.

Обсъдени бяха различни аспекти на положението в Близкия изток в светлината на събитията в Газа и възможностите за възобновяване на мирните преговори.

Посланиците единодушно споделиха констатациите на министър Калфин за динамичното развитие на двустранните отношения през последните години и се ангажираха да съдействат за увеличаване на инвестиции в България.

Те изразиха своята благодарност за балансираната и активна политика на Република България по Близкоизточния мирен процес и изразиха увереност, че и в бъдеще страната ни ще продължи активно да допринася за бързото и справедливо решаване на всички аспекти на конфликта.