От 2010 г. ще събират личните данни на потребители с предплатени карти

От 1 януари 2010 година мобилните оператори ще са задължени да събират личните данни на потребителите на предплатените СИМ-карти. Такова решение взеха депутатите от парламентарната комисия по съобщения при обсъждане на закона за електронните съобщения. Александър Радославов, който е член на комисията, обясни с каква цел се прави промяната. “От една страна е директива на ЕС. Целта, за България специално, е да могат да се създадат оперативни възможности, за да може да се предотвратяват тежките престъпления, защото и взривяването може да стане чрез GSM”, каза той.

”Една част от тези неразкритите убийства пак е заради липса на всякаква възможност да се разбере от койGSM е говорено. Хората трябва да разберат, че това се прави в техен интерес”, уточни още Радославов.

 

Депутатите решиха да задължат Комисията за регулиране на съобщенията да разработи до 30 септември тази година правила за начина, по който да се събират данните и за вече продадените карти. Очаква се следващата седмица промените в закона да бъдат разгледани на второ четене в пленарна зала.

 DarikNews.bg

Comments are closed.