Какво ли (не) може да е обект на правото!

линк

Живеещият в Австралия британец Йън Ъшер обяви целия си живот на търг в онлайн портала eBay. В цената са включени къщата, колата, мотоциклета, джета, екипировката за парашутизъм, работата и дори приятелите на г-н Ъшер. Той твърди, че след раздялата със съпругата си всичко в обкръжаващата го среда му напомняло за нея и имал нужда от ново начало. Въпреки че наддаването бе открито едва в неделя, до момента цената е достигнала 2 201 000 австралийски долара. Търгът ще бъде закрит другата неделя.”

и още:

линк

Американският милиардер Уорън Бъфет, обявен за най-богатия човек в света, прибегна до необичаен подход, за да събере средства за благотворителност. Бъфет обяви на търг в портала за електронна търговия eBay правото някой да обядва с него в престижния нюйоркски ресторант “Смит енд Воленски”. Началната цена на офертата е 25 хил. долара, като се очаква крайната сума да е значително по-висока. Събраните средства ще отидат при фондация, подпомагаща бедните и бездомните в Сан Франциско. Това не е първият път, когато Бъфет набира средства за благотворителност по този начин. Миналата година двама бизнесмени дадоха 650 хил. долара за честта да обядват с най-богатия човек на планетата.”

——–
линк

в. “Стандарт”, 03. 02. 2009 г.

Финансовата криза удари търговията със звезди

Бирници дебнат за имоти в Космоса

ДАНС да проверява нередовните платци, настояват астрономи

Кръстина Маринова

Данък “звезда” да се плаща с налозите за апартамента. За това настоява шефът на варненската обсерватория “Николай Коперник” Иван Иванов. Небесните тела трябва да влязат в имуществената декларация. А ДАНС да провери дали звездокръщелниците са си платили налога, предлага Иванов. “Този бизнес е абсурден, но стана страшно модерно”, обяснява астрономът. “Ловки хора стават брокери на нещо, което дори не е тяхно. Оставиха влюбените без звезди”, ядосва се Иванов.

“Преди повече от три века астрономите са се разбрали да не кръщават звезди на хора”, обяснява шефът на обсерваторията във Варна. Затова оттогава до днес небесните тела са с имена от арабски произход и означават части от фигурите на самите съзвездия. Най-ярката звезда в съзвездието Лъв например се казва Денебула, или опашка. Само Международният астрономически съюз (МАС) в Харвард, САЩ, има право да кръщава звездите. “Досега тази комисия никога не е давала име на човек”, обяснява Иван Иванов. Звезди не са се кръщавали дори и на най-великите имена в астрономията – Галилео Галилей, Нютон, Айнщайн или Николай Коперник. “През Средновековието църквата се опитала да прекръсти 12-те зодиални съзвездия на 12-те апостоли. Както и да преименуват Слънцето в Христос, а Луната – в Дева Мария. Тези усилия ударили на камък”, разказва астрономът. Модата със звездни прекръщавания обаче се върнала отново в края на ХХ и ХХI век.

“Има хора, които смятат, че всичко може да се търгува. Явно не са чели книгата на Екзюпери “Малкият принц”, недоволен е Иван Иванов. “Да подариш нещо, което не може да се притежава, е по-лошо от предизборните обещания на политиците”, категоричен е астрономът. Според него раздаваните сертификати за име на звезда нямат никаква стойност. “Някои от документите носят дори уж оригиналния подпис на космонавта Герман Титов, който не е вече между живите”, възмутен е Иванов. Според астронома финансовата криза ударила цените и на звездите. “Навремето певецът Тодор Трайчев ги продаваше между $400-500”, спомня си шефът на Варненската обсерватория.

“Данък звезда” ще удари доста от родните знаменитости. Десетки БГ политици, бизнесмени и хора на изкуството са получавали нетрадиционния подарък. Сред стопаните на звезди са Симеон Сакскобургготски, Петър Димитров, Милен Велчев, Емел Етем, Красимир Премянов, Мирослав Севлиевски и Владимир Каролев. Данък ще дължат и Димитър Бербатов, Стефка Костадинова, Маги Малеева и Валентин Михов. В списъка на НАП ще влязат още Максим Бехар, Кирил Гоцев, Магърдич Халваджиян, Нери Терзиева и Игор Марковски. Азис и Китаеца също ще трябва да си подадат данъчна декларация за небесното тяло на тяхно име в съзвездието Близнаци. “Новото време” имат “собственост” в Козирог, а БСП дължи налози за “Бузлуджа 1891” в съзвездието Колар.

От 50 до 50 000 лева струва удоволствието да подарите звезда. Няколко са фирмите в България, които “раздават” небесни тела. Всяка от тях обаче претендира, че конкурентите й са шарлатани, които пробутват хартийки без никаква стойност. Звездите вървят най-евтино в http://www.podarizwezda.com. 99 лева – толкова е крайната цена, а подаръкът идва за 5 дни. В сайта раздават звездни сертификати от International star registry. Малко по-скъпо – 130 лв., е в http://www.dreamstardome.com. Всички небесни тела вървят на една цена – независимо от местоположението си. “Дружество Звезда” – http://www.zvezda.name, обаче имат различни тарифи, според величината на звездата.

Българите регистрират “подаръците” в Международния звезден каталог “Космос-Земя” (МЗК). Цената на ВИП звездите – от 1-ва до 5-а величина, които са видими с просто око, са по договаряне. Заявките за този клас се разглеждат на специално съвещание на МЗК, а предложеното име се утвърждава от Руската федерация по космонавтика. Сертификатът за тях може да се връчи лично от космонавт. С невъоръжено око клиентите могат да се любуват и на звездите от 6-а величина. Цената им е 1300 лв. С бинокъл пък се наблюдават звездите от 7-а до 10-а величина. Струват между 910 и 210 лв. Звездите между 11-а и 15-а величина са видими само с телескоп. Най-отдалечените се предлагат срещу скромните 50 лв. Най-популярни сред българите са зодиакалните съзвездия, както и Андромеда, Касиопея и Голямата мечка.

“Нелепо е звездите да се облагат с данък”, категоричен е Боян Христов, шефът на “Дружество Звезда”. “По тази логика ще дължим налози за всеки подарък, който сме получили. Дори за букетa от рози”, смята Христов. “Ние, като бизнесмени, си плащаме данъци върху печалбата от услугата, която предлагаме. Държавата няма какво повече да иска”, аргументира се шефът на “Дружество Звезда”.

“Не сме шарлатани”, категоричен е още Боян Христов. И обяснява, че каталогът “Космос-Земя”, е разработван в продължение на 40 години от съветски учени. “Вложен е много труд и днес те са в правото си да печелят пари от усилията, които са полагали няколко десетилетия”, убеден е Боян Христов.

Абсурдно е да се плаща данък “небесно тяло”, коментираха за “Стандарт” специалисти от Националната агенция по приходите. В случая става дума за подаряване на име, а не на недвижима собственост. Според хората на Мургина по силата на никаква наредба не може да се вкара в данъчна декларация небесното тяло, името на което е присвоено или подарено. “По Закона за собствеността на гражданите извън територията на планетата Земя нищо не може да бъде наша собственост. Иначе от три години собствеността, която притежаваме на Земята, се облага с данък и се декларира в общината”, коментират с усмивка данъчните. Според тях нито в Закона за местните данъци и такси, нито в Закона за собствеността са споменати космическите обекти. “Никой не притежава парцели на Луната и няма как да ги притежава. Ако пък това някой ден стане, няма нужда да ги декларира”, уточняват данъчните. На същото мнение бяха и няколко от водещите адвокати в областта на данъчното право, които “Стандарт” потърси за коментар.”