Нетаняху:Аз съм следващият министър-председател

Може би да, може би не. Лидерът на Ликуд  Бенямин Нетаняху заяви, че той вярва в своята победа.”С божията помощ, ще оглавим следващия кабинет.”, казва още Нетаняху.

Но -винаги има “но”- дали е толкова светло бъдещето на Ликуд?Добрата новина е, че лидерът на Израел Бейтену,хардлайнерът  Авигдор Либерман, също има доста напредък, като след вота е на трето място. Лошата новина за Ликуд пък е, че резултатите от вота не са задоволителни, защото са малко зад Кадима и Ципи Ливни.

Kadima
Likud
Yisrael Beiteinu
Labor
Shas
United Torah Judaism
National Union
Raam – Tal United Arab List
Meretz
Balad
Jewish Home
Chadash

От своя страна Либерман заявява, че е готов на коалиция с Бенямин Нетаняху. “Ние искаме дясно правителство.И ще го съставим”. В Израел се знае също, че арабските партии със сигурност няма да подкрепят Кадима, заради офанзивата в Газа. При тези обстоятелства, Кадима също се нуждае от Либерман, ако иска да състави правителство.

Обществеността също така подлага на натиск Кадима и при евентуален нов кабинет начело с партията, тя трябва да реши какво ще прави по отношение на Иран. Защото Либерман вече се ангажира, че Техеран ще бъде нападнат.

Сега идва и въпросът: Дали опасността от съставяне на дясно правителство, не е причината Иран да започне преговори с кабинета на Обама? Защото единствената държава, която може да спре офанзива към Иран е САЩ…