Изборите в Израел- песимизъм в палестинците

Има три основни прични, според които палестинците ще са песимистично настроени от резултатите на изборите в Израел.


Първата от тях е популярността на крайно дясната партия Израел Бейтену, чиито лидер Авигдор Либерман е твърде вероятно да получи водеща роля в бъдещия кабинет. Вярно е, че Либерман е работил в правителството на Бенямин Нетаняху, но той не е приятел на палестинците.

Той иска арабските евреи да се закълнат във вярност на Израел, да бъдат запазени поселищата на заселниците в Западния бряг. Разбира се, лоялността към клетвата е пълна глупост, но това е опасно.

Втората – по-голямата част от израелският политически елит, изглежда има малка вяра и надежда за някакъв мирен процес с Газа, при условие, че Хамас е в Ивицата. Правителството вярваше, че може безшумно да победи Хамас в последния сблъсък.Действията бяха решителни и крайни, докато на Хамас не.

Третата Интифада, както Хамас обяви – не се материализира. Нямаше никаква подкрепа от Хизбула, смятан за съюзник, в Южен Ливан. Хамас не успя да хване дори един войник и вярваше, че Израел няма да прати сухопътни войски. Убеждение, което се оказа фатално.

Засега Израел иска Хамас да е достатъчно силен, за да изстрелва ракети, но не толкова силен, за да успее да се прегрупира, да внесе олъжия и да спечели отново жителите на Газа, като препострои разрушената територия- оттук и отказът да се пропуска цивент и други строителни материали през пунктовете.

Хамас няма да се откаже от Газа, смятат експерти- бойците са запазени, за да могат бързо да подновят контрола веднага щом войната свърши. Още повече, че знаят,че няма да получат подкрепа от Западния бряг, управляван от умерения палестински президент Махмуд Аббас, който е спонсориран от Запада.

На трето място, предпочитаната победа на Нетаняху. „Биби”, както е известен, предпочита икономическата помощ за Западния бряг, с която да поощри умерените и така да постигне политически напредък. Това обаче е още един начин да бъде унищожена властта в Западния бряг, смятат опонентите му.

Във всеки случай, те добавят, идеята на Нетаняху е да няма държавност в Западния бряг, да няма собствени сили, въздушно пространство, да бъде напълно завасим от Израел. Това не е държава, а автономия, казват палестинците. Ситуацията няма да бъде решена, а манипулирана.

Като съберем всичко се получава това: кабинет с крайно десен и антипатичен на арабите лидер, режим на Хамас, който е вързан, но не и победен, администрация от Ликуд, която не се интересува от ставащото в палестинските територии, както и от възможностите за мир в района.

Жителите на Газа не могат да възстановят домовете си, те не могат и да говорят срещу Хамас, поради страх. В същото време те ще продължават да мразят армията, която руши домовете им и убива близките им.