Ще излезе ли Сирия от политическата зима?

Ако седите в някое от кафетата “Costa” в Дамаск, ровичкайки във вашите лаптопи, едва ли ще усетите, че това е столицата на държава, вкарана в “Черния списък” на САЩ, страна от “Оста на Злото” и съюзник на Иран. С невероятна икономическа промяна, Сирия все повече излиза от сянката на миналото.

Но дали ще излезе от студената политическа ситуация. Това е въпросът, който мнозина специалисти си задават. Пътят към сближаване със западните държави ще е дълъг, но все пак процесът е двустранен- нещо, с което малко страни от Близкия изток могат да се похвалят. Франция и Великобритания са идеални примери за това как западни страни се опитват да се сближат с близкоизточна държава.

Подновяването на преговорите с Израел, чрез посредничеството на Турция може да значи както възможно решение на Голанския въпрос, така и диалог относно Палестина. От друга страна обаче, Сирия е сюзник на Иран. Това има множество плюсове и минуси, но относно Израел -по-скоро минуси. Защото при един евентуален сблъсък, Сирия ще се окаже буферът във войната.

Сирийските безнесмени казват: ” От Иран получаваме безплатен петрол, оръжия, подкрепа и пари. Какво може да предложи Западът?”. Е, петрол няма да е. Но икономическо развитие -да, най-вече със свалянето на американските санкции. Което ще е и психологически превес срещу Израел.

Сирия е диктатура, но може би една от малкото, които се съобразяват с общественото мнение. Особено за въпроси, свързани с Ливан, Ирак, Палестина. Под натиска на Англия и Франция, Сирия поднови отношенията си с Ливан, като това беше възнагладено от визита на Саркози, а след това и на британския външен министър.

Сирия показва доста смелост с подкрепата си за Хамас. Други арабски държави са напълно смешни в това отношение. Башар Ассад показа, че е син на баща си, като остана непреклонен пред натиска на Израел и САЩ. Всичко това обаче може да се преглътне, ако пътят за сближаване със Запада бъде следван в следващите години.