Зиад Баруд сложи край на религиозното разделение в Ливан, поне в паспортите

Решението на министъра на вътрешните работи на Ливан да реши, че не е нужно вече да се отбелязва религиозната принадлежност в паспортите на ливанските граждани беше прието добре от световната общественост.

Разбира се, че тази стъпка е много добре дошла за Ливан. Известно е, че там има над 18 религиозни групи, всяка от които воюва с останалите. През 1982г. навлизането на сирийските войски успокои донякъде обстановката. Бяха извършени арести на водачи, изземване на оръжия. Но днес положението е същото, като преди 26 години.

Ето защо стъпката, предприета от министъра на вътрешните работи Зиад Баруд е добре дошла за изстрадал Ливан. С премахването на религиозната принадлежност в личните карти и паспортите ще се реши един много важен въпрос – разделението на населението. Досега ливанците се деляха дори и по документ. Време беше това да се премахне.

В Ливан има 18 религиозни групи, които са разновидности на исляма и християнството. Всеки един от членовете на тези групи спазва закони, дадени от главата на общността. Всяка общност има и отделни съдилища, като често законът е различен за мъже и жени.Остава следващата стъпка – да се гарантира, че правото ще бъде защитавано и следвано, законът да бъде равен.

4 Replies to “Зиад Баруд сложи край на религиозното разделение в Ливан, поне в паспортите”

  1. Ше извиняваш, Руси, ама това с религиозното разделение в Ливан такова таковата на идеята, че религията учи на толерантност. Така ми се струва.

  2. Няма за какво да се извиняваш.Това си е истината-Ливан е един котел,в който всеки слага продукти.

  3. Ей за сирийската инвазия 1882г. не съм много съгласен, че е успокоила обстановката..
    : )

  4. А какво е направила? Иззели са оръжието, вкарали са изроди, като Джаджа в затвора.Ако не беше Сирия,нямаше да има Ливан. Не съм съгласен с термина “инвазия”, защото това не е еднолично решение на сирийското правителство, а решение на Арабската лига,включително и представители на Ливан.

Comments are closed.